Валентин Радев за убийството в „Люлин“: Не се работи само по една версия

Може да се окаже, че това, че мъжът е сигнализирал, че внуците му не ходят на училище, не е основната версия за убийството. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев пред БНТ във връзка с убийството на възрастен човек в ж.к. „Люлин“ .

„По-скоро като гражданин съм леко притеснен, защото веднага се прехвърля това, че сигналът е даден, но какво правят службите и защо МВР не е реагирало. Това е вход, това е блок и има толкова съседи. Ами къде сме ние гражданите? Разбрах, че е ходил в телевизията в предаване, където е разказал. Ами защо не са се възмутили тези хора около него, да отидат те да пуснат сигнал в полицията? Не казвам, че не сме виновни или че не е имало някой, който не си е свършил докрай работата“, коментира Радев.

„След като се е случило това нещо, със сигурност има отговорни. Всички сме отговорни за това, което се случва. 3 деца не ходят на училище и никой не го е забелязал. Просто съм изненадан. Засега е заподозряна неговата дъщеря, но това не е единствената версия. Вече свикнах с полицията, че това, което на пръв поглед се вижда, невинаги е това“, каза още Валентин Радев.

Той коментира и ситуацията по границата на България с Турция.

Който премине нелегално границата, бързо го хващаме, каза министърът на вътрешните работи. Отношението ни с Турция за охрана на общата граница е отлично, много добро. И то по оценка на Фронтекс, европейски депутати, които са били на границата ни, установяват с изненада, че има нулев натиск. 84 процента по-нисък спрямо миналата година. У нас има около 3000-4000 имигранти, посочи вътрешният министър.

„Миграционният натиск е нулев, но потенциалната опасност продължава. Цялата сухопътна граница от над 230 км е покрита от оградата. Готова е. В момента текат дебати в парламента как да бъде поддържана. Няма как да кажа колко струва. Там трябва да има по-голяма техника и това да го правят областните управители. Тук трябва бързина", заяви Радев.

Във връзка с обвиненията на БСП за корупционни практики при изграждането на защитното съоръжение по границата министърът коментира: „Гаранциите в държавата се носят от това кой нарушава правилата. Има сигнал в прокуратурата, те ще кажат дали има виновен“.

Във връзка с интегрираната система за наблюдение, той уточни, че в момента текат проверки. „Държавата проверява обществените поръчки. Досега имаше сензори и камери, част от тях не работеха, платихме за поддръжката. В голямата си част тя работи. По-важното е следващата стъпка. Ние купуваме и автомобилна техника. Който премине, ние бързо го хващаме. Имаме срок да усвояваме тези 160 млн. евро до ноември месец. Надявам се до края на тази година всичко да работи“, допълни Радев.

За влизането на България в Шенген, министърът на вътрешните работи коментира, че не е полезно разделянето на България и Румъния за влизането в Шенген. „Двете страни отдавна е трябвало да бъдат в Шенген. Обяснявам си го с политически причини. Който дойде тук, премиерът го води на границата. Същото трябва да правим и така да убедим нашите партньори“, добави той и уточни, че България и Турция имат добро сътрудничество, което спасява нулевият миграционен натиск.

Две-три държави имат притеснения за членството ни в Шенген. Постоянно трябва да информираме, да ги успокояваме и убеждаваме. Те се притесняват от каналджийство. Сега ни е шансът. Натискът по границата е нулев. Дни наред никой не опитва да минава незаконно. Хващаме по 1-2 през дни с колегите от Сърбия. Затова ни бяха дадени и 160 млн. евро от Европейската комисия, коментира още Радев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България