Валери Симеонов е освободен от поста председател на Съвета по етническите и интеграционните въпроси

Той ще бъде поет от вицепремиера Томислав Дончев

С решение на правителството вицепремиерът Валери Симеонов се освобождава като председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към МС. Председателството на Съвета се поема от вицепремиера Томислав Дончев, съобщиха от правителствената информационна служба.

Правителственото решение, предложено от министър-председателя Бойко Борисов, е прието неприсъствено.

Националният съвет подпомага кабинета в разработването и провеждането на държавната политика по етническите и интеграционните въпроси.

Също така съдейства за сътрудничеството, осъществява координацията и провежда обществени консултации между държавните органи и юридическите лица с нестопанска цел на български граждани, принадлежащи към етнически малцинства, и други юридически лица с нестопанска цел, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, които работят в областта на междуетническите отношения, защитата на правата на човека.

Осъществява и текущ мониторинг по отношение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012 – 2020) и на други програмни документи на държавни органи в областта на междуетническите отношения и защитата на правата на български граждани, принадлежащи към етнически малцинства.

Рокадата на постове беше коментирана пред журналисти в парламента от председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който посочи, че единствено премиерът Бойко Борисов може да направи разпределение на вицепремиерите. „Ресорите се определят от министър-председателя и той е в правото си да възлага и преразпределя функции по координацията и взаимодействието между съответните секторни политики", каза Цветанов.

По повод информациите, че Симеонов ще оглави бъдещия съвет за интеграция на хората с увреждания Цветан Цветанов коментира:

"Убеден съм, че той (премиерът Борисов - бел.ред.) се ръководи единствено и само от стабилността на държавата и да отговори на обществените очаквания във всяка една посока. Цялото напрежение, което се стоварва върху министър-председателя смятам, че е несправедливо. Той се старае да разговаря по всички ключови теми, които вълнуват българското общество и това, което трябва да прави правителството и парламентарното мнозинство за изпълнение на управленската програма от 4 години".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България