Валидираха марка за София - Европейска столица на спорта 

Фандъкова се закани да спре "никнещите като гъби" небостъргачи

Пощенска марка, посветена на инициативата София – Европейска столица на спорта бе валидирана днес на специална церемония в Музея за история на София. На изданието е изобразена Статуята на София, а до един от най-ярките символи на града е стилизирана група на бягащи атлети. Цветовете са в преобладаващо синьо, в различни нюанси, подобно на използваните в бранда на кампанията.

Първи печат и подпис положиха кметът на града Йорданка Фандъкова, зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски и председателят на Столчния общински съвет Елен Герджиков. На церемонията присъстваха олимпийските шампиони и медалисти Таня Богомилова, Ваня Гешева, Йорданка Благоева, Евгения Раданова и други спортни легенди.

„Предстоят много интересни прояви, състезания и фестивали, които ще се организират в продължение на цялата година“ заяви Йорданка Фандъкова. По думите й, предстоят 200 спортни събития за годината, които ще се проведат в София. През март предстои световното първенство по фигурно пързаляне за младежи и девойки и турнири по таекуондо, карате, баскетбол, тенис на маса. Със 800 хил. лв. общината подкрепя детско-юношеския спорт в клубовете. Проектират се 6 спортни зали в училищни дворове – в „Люлин“, „Студентски град“, „Красно село“, както и в районите „Витоша“ и „Младост“. Продължава и изграждането на стрийт фитнеси. Досега са изградени 44 такива площадки, тази година е предвиден строежа на още 16.

Зам.-министър Геновски даде повече подробности за валидираното издание, като подчерта неговото послание: да популяризира ценностите, които възпитава Спортът за всички – дисциплина, жизненост, отборен дух, премерен риск, съпричастност, феърплей... „Спортната тематика е една от най-предпочитаните в съвременното маркоиздаване", каза още зам.-министърът.

Изданието включва пощенска марка с винетка и специален пощенски печат. Художник на марката е графичният дизайнер Валентин Щинков, тя е с размер 50/25 мм, с номинална стойност 1.50 лв., офсетно отпечатана с гребеновидна перфорация върху бяла хартия с тираж 11 000 броя. Специалният пощенски печат ще бъде предоставен за използване в Пощенска станция 1000 София  за 3 работни дни, считано от датата на пускане на марката в употреба.

„Промените, които сме предложили заедно с главния архитект в Закона за устройство и застрояване на Столична община и се надяваме да бъдат одобрени от народните представители, означават защита на зелени площ“, каза още Фандъкова. „За първи път въвеждаме терминология и възможност да се защитят зелените площи на територията на целия град без значение зоната, за която става дума и високите сгради да имат само на определени места, а не да никнат като гъби навсякъде в София“, заяви още киметът.

Коментари

Задължително поле