Васил Божков, лидер на “Българско лято”: Готов съм да излъча кабинет

“Левски” и ЦСКА пак ще са велики

Бизнесменът Васил Божков е лидер на партия “Българско лято”, която взе на изборите 2,95%. Партията се яви под шапката на “Българско национално обединение”, защото заради оспорване на прокуратурата регистрацията на “Българско лято” се забави. С бизнесмена, който е в Дубай разговаряме за бъдещето на политическия му проект, за параметрите на политическите му амбиции, за ФК “Левски” и завръщането му в България.

- Здравейте, г-н Божков. Видяхте ли броя на “Труд” от 6 април , в който на първа страница е вашата снимка?
- Видях снимката, но не можах да прочета какво пише под нея.

- Пише “Реваншът”. Време ли е за реванш?
- Ние не гоним реванш, няма място за реванш.

- Зависи какво се влага в понятието. Питам в широкия смисъл - време за истинска политика, време за истински неща.
- Ако това разбирате, да, време е за реванш Време е за истинска политика, за свобода и т. н. Това не е моят реванш, това е реваншът на българския народ.

- Кое ви накара да поискате да се включите в политиката?
- Аз вече съм в политиката. За съжаление.

- Защо за съжаление?
- Защото никога не съм искал да ставам политик, но ситуацията е такава. Това не може да продължава повече така.

- Кое не може да продължава повече така?
- Това, което се случва в България. Репресии, терор, липса на свобода... населението гладува. Държавата е в пълна разруха. Няма сектор, който да е добре. Ако някой поиска да направи нещо, трябва да влезе в политиката. Няма друг начин.

- Доскоро се твърдеше, че едрият бизнес има депутати, сега едрият бизнес иска да стане депутат. Това не е ли малко странно?
- Аз не искам да ставам депутат, но просто, без да се влезе в парламента, без да се направят правилни закони, няма как да се променят нещата. Навремето какво беше? Идват бухалки, можеш да намериш и ти бухалка и да се защитиш. Сега кой може да се защити от бухалките на държавата? Ние нямаме прокуратура, нямаме НАП, нямаме изпълнителна власт, нямаме полиция. Всички тези бухалки трябва да се премахнат и да служат на народа, а не да плашат хората с тях.

- В България и политиците и хората бяха изненадани от резултата на “Българско лято”, което не се яви с името си. Вие изненадан ли сте от изборния резултат?
- Изненадан съм. Аз очаквах поне три пъти повече. Това ми беше минимумът, но пълното медийно затъмнение, кражбата на гласове, непоказването ни в проучванията доведе до този резултат. Иначе нашият резултат реално е много по-голям.

- Имате ли прогноза как ще се развият събитията след вота - има един много фрагментиран парламент, в който сякаш по никакъв начин не може да се създаде мнозинство.
- Моята прогноза е като вашата. Ако имате идеология, ако имате политици, не би трябвало да имаме проблем. Ако решат да направят нещо безпринципно, прикривайки се зад името на България, тогава може и да създадат някакво правителство. Както Бойко им каза, а сега специалистите, вие ме подкрепете. После каза: Давам на Слави 10-20 депутати. Той какво ги раздава все едно са му собственост. Има си депутати, раздава ги. Това е смешно. Другото, което ми е смешно, като гледам този парламент и политическите сили, не мисля, че могат да направят кабинет. Така че би трябвало да има други избори.

- А няма ли опасност и следващите избори да възпроизведат същия резултат?
- Не бих казал, те са много различни. Първата стъпка е направена вече - Бойко не е в изпълнителната власт. Така че страхът ще е много по-малко, медиите ще бъдат може би по-свободни и резултатът ще е по-различен.

- Мислите ли, че при предсрочни избори ще можете да увеличите своя резултат?
- Мисля, че ще сме водеща политическа сила при следващи избори.

- Кое ви кара да мислите така?
- Хората харесват нашите идеи. Хората виждат в нас промяната. Единственият проблем е, че не можахме да стигнем до много хора. Ние се показвахме само през социалните мрежи.

- Това не е малко. Социалните мрежи са бъдещето на цялата комуникация.
- Все пак, сега говорим за настоящето.

- Може ли да ми кажете какво по-различно предлагате от останалите партии в четири-пет пункта?
- Първо, ние сме по-различни. Ние сме независими. Аз нямам зависимости. При мен всичко извадиха. Каквото можаха. Измислиха и го показаха. Не могат да ме купят. Имам и лични причини този модел да се прекрати. Ние ще променим системата. Това е най-важното и различното. Второ, ние сме се занимавали с бизнес. Няма хора, които са били в политиката. При нас никой не идва да краде. Като си управлявал един бизнес добре, може би ще управляваш добре и една държава. Ако не си правил нищо през живота си и първата ти работа е депутат, не съм сигурен, че ще се справиш много добре.

- А какви са опасенията ви, свързани с политиката? 
- Той целият живот е политика, така че не бих казал, че е толкова ново. По-скоро политическите игри и машинации са нещо ново, но мисля, че не ми трябва много време да ги разбера.

- Колегите от спортния отдел искаха да ви попитам за няколко неща, извън политиката, в които също има много политика. В едно от предизборно видео обещахте светло бъдеще за “Левски”. Как ще се случи, какво имахте предвид?
- Аз казах, че като падне хунтата, “Левски” отново ще бъде велик клуб. Няма велик “Левски”, без велик ЦСКА. Не може да има български футбол без велики “Левски” и ЦСКА. Не може да има български футбол, без силни български отбори. Плюс това някой твърди, че “Левски” щял да бъде отборът на властта. Властта отдавна си има отбор - “Лудогорец”. Дава му помощи 60:40, строи му стадиони... “Левски” и ЦСКА са два гранда с милиони привърженици, които пак ще бъдат велики.

- Дълго време организирахте Спортист на годината, подпомагахте спорта, ще продължите ли да наливате пари в спорта?
- Това наливане на пари не ми звучи добре, но ще продължа да подпомагам спорта, да. Спортът, културата, изкуството. Мисията ми малко е изместена - да променим държавата. Това само по себе си подпомага и спорта, и културата, и изкуството.

- Кога ще се върнете в България?
- Не казвам. За следващите парламентарни избори, надявам се, да се върна. Все пак да не забравяме, че все още управлява хунтата. Връщането ми не ми гарантира никаква съдебна справедливост.

- Какво се оказа положението с европейската заповед за задържане? Можете ли свободно да пътувате из Европа, без притеснение, че някъде може да ви арестуват?
- Предполагам, че мога, но нямам такива планове.

- Т. е. до следващите избори ще сте в Дубай. Ще ви търсим в Дубай.
- Да. Щабът на “Българско лято” е в Дубай, а ръководството на партията е в София.

- На следващите избори ще можете ли да се явите като “Българско лято”?
- Естествено. На нас не ни стигна една седмица да се регистрираме. И това благодарение на прокуратурата.

- Не успяхме да разберем какви хора има във вашите листи, само от интернет се информирахме, че са предимно млади и образовани...
- Защо не успяхте да разберете? Защото ви беше забранено да питате?

- Кой би могъл да ни забрани?
- Аз да ви попитам един въпрос - защо не успяхте да разберете какви хора има в листите ни. Ние ги криехме, или на вас ви беше забранено да питате? Или тази партия не съществуваше за медията ви доскоро...

- Не съм забелязала подобно нещо. Публикациите са доказателство.
- Ние имахме пълно медийно ембарго. Между другото нашите хора не са спуснати от централата. Нашите хора са избрани по места, всички са млади, образовани, с по 2-3 образования, с езици, познаващи местните проблеми. Те могат да работят и за държавата, и за местата, откъдето са избрани.

- Да разбираме ли, че още в този момент бихте могли да изпълните указанията на Борисов - Излъчете кабинет? Имате ли готовност?
- Имаме, да.

- Може би при следващото раздаване ще се случи това.
- Пожелавате ли ми го?

- Да, пожелавам ви го.
- Много ви благодаря!

https://www.facebook.com/VassilKrumovBojkov/videos/751115919100077
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта