Васил Велев: Има прекалено вторачване в минималната работна заплата

Няма да се постигне ограничаване на сивия сектор чрез задължителното изплащане на заплатите по банков път за всички предприятия, които имат повече от 100 служители. Това каза за БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Това е наплъно ненужно регулиране и лицемерие".

"Има прекалено вторачване в минималната работна заплата. Тя трябва да се изработва. Когато някой я даде на готово, се получава инфлация и сив сектор”, заяви Велев.

Васил Велев прогнозира и много по-ниска от предвидената събираемост на приходите в бюджета до края на годината.

"Ние предупредихме, че приходите се планират твърде оптимистично, предвид забавянето на икономиката. В индустрията имаме спад около 10% вече няколко поредни месеца. Това няма как да не се отрази и на приходите в бюджета. Очакваме неизпълнение на приходите. Ако приемем, че със същото темпо ще се събират пари до края на годината, ние ще имаме ръст от 4.5, вместо от 7.5 млрд. лв. За да го компенсираме, някои разходи не трябва да се изпълнят и пак ще се прибегне до капиталовите, което пък ограничава растежа. Такова поведение подхранва инфлацията”, добави Велев.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал смята, че и при бюджета за следващата година пак ще се прибегне до оптимистични прогнози, за да се вкара в търсения дефицит от 3%.

"Без да се направят нужните реформи. Те не биха били популярни и ще засегнат част от гласоподавателите. Популизмът властва у нас. Това е причина за бавния ни растеж. Европа също върви надолу”, отбеляза Велев.

"Германия и Италия - най-големите ни търгвски партньори, също буксуват. Забавянето на европейската икономика няма как да не се отрази, но ние привнасяме и наши предпоставки”, допълни Велев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика