ВАС върна за ново разглеждане делото за катастрофата край Лесидрен

Върховният административен съд върна за ново разглеждане във Великотърновския апелативен съд делото за катастрофата край Лесидрен от август 2015 г., при която движещ се с превишена скорост автомобил удари група колоездачи и уби двама от тях, информира БТВ.

16-годишната Велислава Цанкова загина на място, връстникът й Марино Цветанов почина по-късно в болница в София. 15-годишната Петя Божкова пък беше настанена за лечение с тежки наранявания.

На втора инстанция шофьорът Филип Михайлов получи 5-годишна присъда, което предизвика гнева на почернените семейства.

Според ВКС обаче апелативният съд неправилно е намалил първоначалната 8-годишна присъда на подсъдимия на основание декларираните от него опити да помогне на пострадалите.

Върховните съдии посочват, че отместването на пострадалата Велислава Цанкова до платното е било безпредметно заради на практика смъртносните травми, които Михайлов й е нанесъл.

Като оказване на помощ защитата е цитирала призив на мъжа да се позвъни на 112, както и опит да премести автомобила си, за да бъде изваден Марино Цветанов – от което обаче се отказал заради тежкото състояние на момчето. Мнението на върховните съдии е, че тези действия не са смекчаващи вината на Михайлов, защото нито е направил всичко по силите си, нито реално е оказана на жив човек.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България