Ваучерите за безплатни почивки – само през туроператори

ВМРО внесоха в парламента предложенията си за промени в Закона за туризма

Хотелиерите печелят до 10%, туроператорите - 1 на сто

Безплатните ваучери за почивка, които да се раздават на трудещи се, пенсионери и учащи се, да се отпечатват само през туроператори и туристически агенти, които имат разрешение за това от министъра на финансите. Това е записано във внесените от депутатите от ВМРО Искрен Веселинов, Борис Вангелов, Юлиан Ангелов и Мария Цветкова промени в Закона за туризма, с които се цели подпомагането на един от най-засегнатите в кризата сектори.

Народните представители предлагат безплатните талони за ваканция със стойност минимум 100 лева за всеки да се получават от български работници в частни фирми, служители в държавни учреждения, полицаи, военни, медици, самоосигуряващи се, пенсионери и учащи. Валидността на ваучерите да е за срок от 1 година и да не могат да се ползват за плащане на храна и напитки или размяна за пари в брой, предлагат депутатите.

Хотелиерите ще могат да начисляват максимална печалба от 10 на сто за ваканциите, платени с ваучер, а туроператорите – макскимум 1 процент, е записано още в проектопромените.

Издаването на ваучерите за 2020 г. да се финансира от държавата, предлагат още вносителите.

Право да получи ваучер да има всеки, който е внасял поне 8 месеца осигуровки през последната година, както и пенсионери, предлагат от ВМРО. Освен това родителите да имат право да получават и ваучери за децата си, ако не са прекъсвали обучението си и не са повтаряли клас.

Депутатите са изчислили, че мярката за тази година ще струват на бюджета около 500 млн. лв., но според тях това е единственият шанс за рестарт на българския туризъм.

Освен ваучерите за тази година, които да плати държавата, от ВМРО предлагат да се създаде законова възможност работодателите да дават ваучери за ваканция на служителите си от следващата година, по подобие на съществуващите за храна. Стойността на новите талони да е до 50 лева за месец, предлагат депутатите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика