Вашингтон е в обсега на нова ракета на КНДР (инфографика)

Северна Корея се похвали с “исторически” тест

“Пробивът” включвал бойна глава, издържаща на налягането при навлизане в атмосферата

Северна Корея обяви, че успешно е тествала междуконтинентална балистична ракета (МБР) в сряда в “пробив”, който поставял цялата континентална територия на САЩ в обсега на ядрените й оръжия, чиито бойни глави вече можели да издържат на повторно навличане в атмосферата на Земята, предаде Ройтерс.

Първият ракетен тест от средата на септември стана седмица, след като US президентът Доналд Тръмп върна КНДР в списъка на страните, подкрепящи тероризма, откривайки пътя за нови санкции.

Пхенян обяви, че новата ракета “Хвасон-15” е достигнала височина 4475 км - 10 пъти над орбитата на Международната космическа станция, като при 53-минутния си полет разстоянието между мястото на изстрелването и падането й било 950 км. Тя била усъвършенстван вариант на тестваните два пъти през юли МБР, като можела да носи “суперголяма тежка бойна глава”.

Анализът на траекторията показал, че ракетата може да има обсег от над 13 000 км, което означава, че може да достигне Вашингтон и останалата част от САЩ, обяви базираният в САЩ Съюз на обезпокоените учени.

Лидерът Ким Чен Ун, който лично наблюдавал теста, обявил след това с гордост, че най-накрая е реализирана историческата цел за попълване на държавните ядрени сили с ракетна мощ. Ракетата била изстреляна от новоразработена установка, а бойната й глава издържала на налягането при навлизането в атмосферата с висока скорост, твърдят държавни медии. САЩ, Япония и Южна Корея заявиха, че вероятно е тествана МБР, която паднала във водите на японската икономическа зона.

US президентът Доналд Тръмп разговаря по телефона с японския премиер Шиндзо Абе и южнокорейския си колега Мун Дже Ин. “Това е ситуация, с която ще се справим”, заяви той. Китай изрази “изключително безпокойство” от теста, Русия го нарече “провокативен акт”, но призова всички страни към сдържаност за избягване на най-лошия сценарий за Корейския полуостров. За снощи бе насрочено заседание на Съвета за сигурност на ООН.

MILITARY: North Korea says new missile can reach all of U.S.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят