Вдигат парите на военните за униформи

От догодина всеки военен ще разполага с повече средства, за да си закупи униформено облекло от магазините на МО.

Годишният лимит за офицери се увеличава на 650 лв., а за войниците - на 600 лв.

Разработват се нови образци дрехи

Парите за униформено облекло на военнослужещите във Въоръжените сили за 2020 г. ще бъдат увеличени. Това става факт след като министърът на отбраната Красимир Каракачанов предприе действия тези средства да бъдат завишени.

По закон на военнослужещия, в зависимост от званието, всяка година се полага определена сума за закупуване на униформено облекло от военните магазини в страната. Това става чрез т.н. лимитна книжка с талони на различна стойност, която се покрива от военния бюджет. Във военния магазин униформеният откъсва съответното талонче, върху което е изписана сумата и срещу него получава артикул, който е избрал по лична преценка.

Със заповед на министъра на отбраната еднократната парична сума за следващата година за офицерите се увеличава от 600 лв. на 650 лв. За офицерските кандидати, старшини (мичмани), сержанти, войници и матроси - от 520 на 600 лв. Освен това са разработени нови образци вещево имущество за военните, сред които: обувки, фланелки, якета и др., предстои и разработване и други униформени работни облекла за военнослужещите, които ще могат да се използват след закупуване и доставка.

Коментари

Задължително поле