Вежди Рашидов: Премиерът подкрепи идеята ми за провеждане на европейски форум в София за борба с трафика на културни ценности

На работна среща днес председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов запозна министър – председателя Бойко Борисов с идеята си България да бъде домакин на среща на шефовете на парламентарните комисии по култура на страните членки на Европейския съюз.

Форумът има за цел задълбочаване на сътрудничеството в борбата с нелегалния трафик на културни ценности и с фалшифицирането на произведения на изкуството и на артефакти, съобщават от комисията. Изграждането на единен европейски стандарт за борба с тези явления ще помогне за усъвършенстване на националните законодателства, а ценният опит на европейските страни може да бъде полезен за всяка държава, бе отбелязано по време на срещата.

„Радвам се, че министър-председателят подкрепи идеята ми за провеждане на европейски форум в София. Проблемът с трафика на културни ценности и борбата с фалшификатите на изкуството засяга сигурността на всяка страна, а Европа като най-стария континент с уникално културно наследство е особено заинтересована от успешната битка с тези негативни процеси”, сподели след срещата Вежди Рашидов.

Коментари

Задължително поле