"Вездесъщият" с голямата награда за режисура на фестивала в Ялта

Илиян Джевелеков е в журито на "Златна роза"

Българският филм "Вездесъщият" е спечелил наградата за най-добра режисура на завършилия международен кинофестивал "Евразийски мост" в Ялта. Това съобщи кинокритикът проф. Божидар Манов при представяне на журито на откриващия се във Варна фестивал на българския игрален филм "Златна роза".

Режисьорът на "Вездесъщият" Илия Джевелеков, който спечели наградата "Златна роза" 2017 за най-добър филм, както и наградата на критиката и публиката, ще оценява част от лентите в конкурсната програма на 36-то издание. Тя включва 17 пълнометражни и 21 късометражни филма, завършени след последното издание на фестивала.

За наградите в пълнометражното кино ще се състезават култовият „Възвишение“ на Виктор Божинов, нежният „Безкрайната градина“ на Галин Стоев, семейният „Смарт Коледа“ на Мария Веселинова, международно отличеният „Ага“ на Милко Лазаров, „Кораб в стая“на Любомир Младенов, копродукцията „Чудо“ на Егле Вертелите.

Пет премиери ще се завъртят на „Златна роза - „Мълчанието на сестра ми...“ на Киран Коларов, дебютът на Надежда Косева „Ирина“, новите филми на Костадин Бонев„Далеч от брега“, „Времето е наше (Разруха) на Петър Попзлатев и „Живи комини“ на Радослав Спасов. В конкурса участват още боксофис хитът „Привличане“, „Нокаут или всичко, което тя написа“ на Ники Илиев, два филма на Максим Генчев – драмата „Преглед на вътрешните пространства“ и тийнеджърският „Смартфонът беглец“, „Трансгресия“ на Вал Тодоров. Интересен акцент в програмата е омнибусът „8 минути и 19 секунди“ по разкази на Георги Господинов.

Петчленното жури на пълнометражната програма е с председател актрисата и режисьор Диана Добрева, а четиричленното късометражно жури ще се председателства от писателя и сценарист Алек Попов.

В паралелния Балкански фокус ще бъдат представени 7 хитови филма от Македония, Косово, Турция, Румъния, Черна гора и Сърбия. Официалното откриване е на 27 септември с македонската комедия „Тайната съставка“ на Гьорче Ставрески.

Тази година наградите ще бъдат повече, подготвени са много странични събития и партита.

Варненската публика обича българското кино. 1/3 от приходите в размер на 35 хиляди лева от продажбата на билети на фестивала "Любовта е лудост" са от прожекцията на български филми, каза директорът на Фестивалния и конгресен център Тошко Гяуров.

Коментари

Задължително поле