Великият майстор на Великата ложа на Русия Андрей Богданов, пред „Труд“: Масоните трябва да съхраним моста между Запада и Русия

И най-малкото отклонение от Конституцията на Андерсън може да доведе до разлом в братството

Великият майстор на Великата ложа на Русия Андрей Богданов приема за трети път поканата на вестник „Труд“ за интервю. Разликата е, че разговорът е първият ни след пандемията - за предизвикателствата пред масонството днес. И го правим онлайн, а не на живо. Как свободните зидари понесоха драконовските мерки на здравните власти и десетките ограничения? Стои ли отново въпросът за здравината на братската верига, но заради кризата в Украйна?

- Господин Богданов, светът е в процес на изграждане на нова архитектура на отношенията - социални, икономически и политически. Но масонството като част от обществото също е изправено пред проблеми. Чувства ли се в момента масонството в Русия изолирано от другите Велики ложи заради кризата в Украйна?
- Несъмнено настъпва пореден момент на истината за световното масонство. Но съм сигурен, че както и в минали времена - Американската гражданска война, Наполеоновите войни, по време на Фолклендско-Малвинския конфликт, войната в Ирак и Афганистан и т. н., масонството и днес ще преживее това с чест. Великата ложа на Русия признава Великата ложа на Украйна и не е взела други решения.

- Как се промени работата на масонските ложи при сериозните ограничения заради коронавируса? Успяхте ли да запазите хармонията на ритуала, когато в продължение на месеци хората бяха принудени да носят маски, да спазват дистанция?
- През двете години на пандемията от коронавирус Великата ложа на Русия спря работа само за пет месеца. В Русия провеждането на масонския ритуал в интернет, онлайн, е забранен. Независимо от това, братята от всички ложи не спряха контактите си, разговаряха в онлайн-конференции. На тези форуми се обсъждаха историко-философски творби, посветени на свободното зидарство, решаваха се благотворителни въпроси. През май 2020 година 350 братя изпяха шотландската песен „Auld Lang Syne“ онлайн за всички масони по света.

- Преди началото, Вие правите обръщение към братята си и сравнявате тежестта на изолацията по време на локдауна с времето преди повече от 75 години, когато нацизмът е марширувал през Европа. Как повдигнахте духа на ложите? Интересно ми е, колко масони, от колко страни аплодираха тази Ваша инициатива на Великата ложа на Русия, да пеете великите стихове на Робърт Бърнс онлайн?
- Можете да съдите по статистиката - видеото беше публикувано в 120 затворени масонски групи във фейсбук, гледано е от 182 000 души, достигнало е до над 293 000 наши братя, споделено е над 1500 пъти. В този момент ни поздравиха и ни благодариха братя от Охайо, от Нидерлания, от Австрия.. от целия свят.

- В момента Ваши братя-масони от Европа, от САЩ се опитват да спазват някаква дистанция от масоните в Русия, но не е ли това подмяна на основния масонски принцип за неразрушима братска световна верига? За ненамесата на масонството в политиката и масонството като философия?
- Преди повече от две седмици се върнах от Асамблеята на Великата ложа на Италия, която се проведе в Римини. Тя премина в топло общуване с всички братя от цял свят. Това още повече ме окуражи и потвърди правилния ми избор да се присъединя към масонството! В края на месец май съм поканен и ще летя до Сантяго за 160-годишнината на масонството в Чили. А в началото на юли със сигурност ще летя за 260-ата годишнина на Великата ложа на ЮАР. Така че, масонската братска верига е силна и неразрушима! През миналия уикенд се проведе общото събрание на Обединената велика ложа на България (ОВЛБ). Очевидно поради недоразумение не получихме покана от нашите български братя и нашата делегация не можа да участва в това тържество. Но използвам случая и бих искал да предам моите сърдечни поздрави и братска прегръдка на Великия майстор Николай Божилов и на всички братя от ОВЛБ за този щастлив за тях ден! Не напразно в центъра на София се издига паметник на руския Цар Освободител Александър II, който е бил масон. Сигурен съм, че такива страници от историята никога не се забравят. По традиция и на този 24 май от Великата ложа на Русия ще положим венци и цветя пред паметника на славянските просветители Светите братя Кирил и Методий. Винаги помним тяхното дело и ги наричаме масони без престилки. Тази традиция на Великата ложа на Русия е вече на пет години.

- Възможно ли е ширещата се русофобия да засегне и масонството? Някои анализатори вече твърдят, че православието, например, страда от русофобия?
- Не, не и не! Днес около 100 братя от Великата ложа на Русия работят в чуждестранни ложи. И нито един от тях не се е оплаквал на липса на братски отношения. Сигурен съм, че винаги ще бъде така! 

- Как в 21-ви век продължавате да поддържате интереса към масонството? Каква е привлекателността на масонството днес, когато един млад мъж си сложи бяла престилка?
- Имам трима сина. По-големите двама вече са масони! Най-малкият, той е на 15 години, се присъедини към парамасонският орден „Дьо Моле“ през януари тази година. Знаете, че в масонството не можете да бъдете поканени или призовани в братството. Профанът, непосветеният мъж, трябва сам да почука на вратата. Попитах синовете си - защо се присъединиха? Мотивацията им е била следната: в днешния онлайн свят няма достатъчно живо човешко общуване; в братството членуват интересни, високообразовани хора с добра репутация; орденът следва добри цели; докосваш се до историята; татко не би членувал в лоша организация.

- А Вие защо решихте да станете масон?
- Навремето в Съветския съюз всеки ученик в училище трябваше да прочете романа на Лев Толстой „Война и мир“. След прочитането му, в съзнанието на всеки възниква въпросът: кои са масоните? И когато прочетох романа аз също се питах това. Тогава, през 70-те и 80-те години на миналия век, търсих много литература в библиотеките, за да си отговоря. Нямаше интернет, не всички книги бяха достъпни. В съзнанието ми останаха понятия като тайно знание, благородство, саможертва, образование, дълг към Родината. И когато в средата на 90-те години мой близък приятел ми каза, че е масон, започнах да мисля дали да се приобщя към свободното зидарство. През 2000 година, през месец май, се присъединих. Но ако трябва да бъда честен с Вас, това, което много ме смути при встъпването, беше масонският ритуал и принадлежностите - регалиите, престилките. Имах чувството, че възрастните мъже като деца не са имали достатъчно време да играят на „войници“. Едва след година-две разбрах, че това е задължително. Именно ритуалът е факторът, който създава всички братски отношения.

- В последния ни разговор преди пандемията казахте, че черната ивица винаги е последвана от бяла, а когато дойде бялата ивица, масоните са тези, които ще установят необходимите връзки между различните страни. Защо черният период трае толкова дълго време? 
- Не съм съгласен с Вас. Но в живота ни е имало и бели, и черни периоди. За съжаление през последните осем години над човечеството се сгъстяват тъмните облаци. Но съм сигурен, че занапред ще има слънце. При всички днешни проблеми в света, масонството остава като че ли единственият мост между цивилизациите на Запада и Русия. И ние, масоните, трябва да го съхраним! В това виждам своята малка роля на Велик майстор на Великата ложа на Русия. Наред с други неща, ние ще трябва да разкъсаме облаците с ръцете си и с думите си. Концепцията на противопоставяне Запад-Изток, Запад-Русия, Запад-Китай се използва в областа на политиката. Както противопоставянето Север-Юг идва от някои икономически теории. Докато в масонството няма противопоставяне на Запад-Изток или Запад-отделна държава. Масонството е световно братство.

- Дали скоро светът ще стане свидетел на подновяване на мостовете между Запада и Русия?
- Свободните зидари са строили не само сгради, но и мостове! Мисля, че масоните ще построят още много мостове. Това сме правили през целия си живот.

- И отново вземам повод от предишни Ваши думи, че преди 300 години, когато се е родило съвременното масонство, масоните са мечтали за равни права за всички хора. За какво мечтаят днешните масони?
- За същото. За съжаление, не навсякъде тези мечти се сбъдват.

- За разделението, но и за отдалечението - как ще обясните този феномен, че днес, когато хората по целия свят общуват мигновено чрез интернет, чрез мобилните телефони, човекът става все по-отчужден от човека?
- По този въпрос масонството има голямо предимство днес. Събираме се редовно и провеждаме ритуалите си само на живо. Напоследък това привлича все повече мъже към нас. Всеки е натрупал умора от комуникацията само онлайн. В днешния „мултипликационен“ живот за мнозина е много важно да усещат братското рамо.

- Може би си спомняте, че в една от прочутите си речи покойният Томас Джаксън, едно от най-ярките имена в съвременното масонство, през 2015 г. в Легсингтън казва с плам: „Ако знаех какво е масонството днес, съмнявам се, че щях да стана масон преди 56 години.“ Какво може да прекъсне братската верига?
- Повярвайте, че у нас, в Русия масонството е във възход. По време на пандемията създадохме 8 ложи, 2 от които в Сибир. Сега има активен прием на членове в Ордена. Смятам, че до 2-3 години ще отворим още 8-10 ложи в Сибир и Далечния изток. 300-годишната история на регулярното масонство, основана на стриктното изпълнение на Конституцията на Джеймс Андерсън, според която в регулярните ложи е забранено да се обсъждат политически и религиозни въпроси, е доказала силата на братската верига! И дори най-малкото отклонение от тази Конституция може да доведе до разлом в братството. Днес за всички, които желаят да изразят публично и в ложите своето мнение за политическата ситуация в дадена държава, са отворени вратите на нерегулярните ложи.

- Заедно с Виктор Белявски, зам.-Велик майстор на Великата ложа на Русия, работите с архивите на Великите ложи на Европа от Втората световна война насам. Как тези документи се озовават в Москва? Колко Велики ложи са поискали достъп до исторически документи през годините?
- Да, наистина, архивите на много европейски масонски ложи се намират в Москва и са обществено достояние. Достъп до тях има всеки. И всеки гражданин на друга държава. Архивите пристигат в Москва през 1945 г. Историята е следната: по време на Втората световна война Хитлер събира всички масонски архиви във всички завладени територии. Той ги държи в Берлин. Когато Съветската армия превзема Берлин, тези архиви, около 40 вагона, били откарани в Москва. От 1991 година насам те са свободно достъпни за всеки, който се интересува от тях. Белявски изучава тези архиви повече от 15 години. През това време към нас се обърнаха с молба за помощ две Велики ложи - на Австрия и на Германия. Всички копия на документи, които са им предадени, са подарък от Великата ложа на Русия. Винаги сме готови да помогнем на всяка Велика ложа да потърси и копира своите архиви.

- Предполагам, че пишете нова книга. По каква тема работите в момента?
- Разбира се. Работя върху втория том на книгата „Произход на Ордена на свободните зидари“ (XIX-XX в.). Веднага щом го публикуваме, ще ви го подарим. И да се надяваме, че както първият том (XVII-XVIII в.) с помощта на Достопочтената ложа “Шипка“ №50 ще бъде издаден на български език.

Нашият гост
Андрей Богданов е роден на 31 януари 1970 година в Можайск, Московска област. Завършва Руската икономическа академия “Плеханов”. Доктор по политически науки (МГУ). По професия е политолог. Кандидат за президент на Русия през 2008 година. От 30 юни 2007 година е Велик майстор на Великата ложа на Русия. Семеен, има трима сина и един внук. Владее английски език.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта