Великобритания започна да изтегля служителите си от посолствата в Иран и Ирак

Великобритания е намалила състава на служителите в посолствата си в Иран и Ирак до минималния му размер след заплахите за сигурността на дипломатите. Причнината за това е увеличаването на напрежението между Вашингтон и Техеран, в следствие от ликвидирането на генерал Касем Сюлеймани, убит във въздушен удар в Багдад.

Изтеглянето на британските дипломати от двете страни е превантивна мярка и не е продиктувано от конкретна заплаха за живота им, според източници във външното министерство на Обединеното кралство. Посланиците на страната все пак ще останат в Багдад и Техеран. Говорител на външното министерство заяви, че „сигурността и безопасността на нашите служители е от основна важност“. Той все пак уточни, че посолствата ще продължат да работят.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън се опитва да се дистанцира от САЩ и враждебната реторика на президента на страната Доналд Тръмп спрямо Иран. По-рано Тръмп заплаши да атакува множество културни обекти в Иран, ако Техеран предприеме стъпки, заплашващи американски граждани, военни или инфраструктура в региона.

Джонсън се противопостави на Тръмп по-рано, като посочи, че той трябва да се съобразява с международните правила на водене на война и със споразумението на иранската ядрена програма от 2015 г. – от което САЩ се оттеглиха три години след неговото подписване.

Коментари

Задължително поле