Великобритания отива на предсрочни избори (обзор)

Джонсън успя да убеди депутатите, че единственият изход от блокажа за Брекзит са предсрочни избори.

Лейбъристите също подкрепиха свикването на вот

Първо предколедно гласуване на Острова от 1923 г.

Великобритания ще проведе предсрочни парламентарни избори в началото на декември, в опит на политическите партии в страната да намерят изход от законодателната криза със споразумението за извеждането на Обединеното кралство от Европейския съюз, предадоха световните агенции.

До изненадващия пробив се стигна днес след обявеното решение на Джереми Корбин - лидер на основната опозиционна Лейбъристка партия в страната, неговите депутати да подкрепят внесения за гласуване нов законопроект за предварителен вот преди Коледа.

Решението на Корбин бе обявено часове, след като камарата на общините отхвърли в понеделник внесеното от премиера Борис Джонсън предложение за предсрочни избори по законодателна процедура, изискваща 2/3 одобрение от депутатите, която не можеше да бъде приета без съгласието на лейбъристите.

На насроченото за късно снощи гласуване на новото предложение по инициатива на опозиционните либерал-демократи и Шотландската националистическа партия за одобряване на свикването на предсрочни избори беше необходимо само обикновено мнозинство, което се оказа предварително гарантирано с обявените позиции на всички парламентарни сили.

Очакваните на 12 декември избори ще се провеждат за първи път предколедно от 1923 г. насам, припомнят наблюдатели. А на фона на сериозна досада на избирателите към политическите партии и тяхната неспособност да се справят с казуса Брекзит се очаква вотът да донесе нови неочаквани трусове на политическия живот на Острова.

Коментари

Задължително поле