Великобритания ще дари 10 млн. паунда за възстановяването на Амазония от пожарите

Снимка: Twitter

Великобритания ще дари 10 млн. паунда (12 млн. долара) за възстановяването и защитата на амазонските тропически гори след избухналите в региона пожари, пише британският вестник The Independent. Това беше обявено от министър-председателя на Обединеното Кралство Борис Джонсън, по време на срещата от високо равнище на лидерите на страните от Г-7 в Биариц.

Заради обещанието си Джонсън беше обвинен, че използва кризата за да подобри репутацията си. Според природозащитниците не е логично премиерът да се застъпва за борба с промените в климата, като в същото време намалява митата за гориво.

Финансирането от страна на Великобритания е предназначено да помогне за защитата на местообитанията и животинските и растителни видове в бразилската част на Амазония, където в рамките на няколко седмици избухнаха на 70 хил. пожара.

Джонсън отказа да се присъедини към френския президент Еманюел Макрон и ирландския премиер Лео Варадкар, които заплашиха да прекратят търговските си сделки с десния бразилски президент Жаир Болсонаро, който е обвиняван, че не е направил достатъчно за да предотврати пожарите.

Джонсън заяви, че бедствието не трябва да се използва като извинение за намеса в свободната търговия. Това предизвика коментари от страна на представители на лейбъристите, че се „сдушава“ с администрацията на Болсонаро.

„В една седмица, в която всички гледахме ужасени, докато амазонската гора е в пламъци, не можем да избягаме от реалността на щетите, които нанасяме на природата“, обясни Джонсън мотивите за дарението. „Планетата е изправена пред две огромни заплахи, изменението на климата и загубата на биологично разнообразие. Това са две страни на една и съща монета - невъзможно е да се реши едното предизвикателство, без да се реши другото. Не можем да спрем промените в климата без да защитаваме природата и не можем да възстановим околната среда без да се борим промените в климата“, добави той.

Коментари

Задължително поле