Великотърновският Владика изнесе свети мощи по случай 110 г. от обявяването на Независимостта (СНИМКИ)

Великотърновският митрополит Григорий пристигна за тържествената литургия в историческия храм "Св.40 мъченици" в старата столица по случай 110 години от обявяването на Независимостта с ковчеже с частица от мощите на Свети Иван Рилски.

Владиката и енорийски свещеници отслужиха в двора на емблематичния храм водосвет и поръсиха бойното знаме на НВУ "Васил Левски" и знамената на държавни и обществени институции, учебни заведения и неправителствени организации, след което актьори от музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" прочетоха текста на Манифеста за обявяването на Независимостта. В ролята на цар Фердинанд се превъплъти великотърновският актьор Милен Иванов. Гости на празника са заместник- председателят на Народното събрание Емил Христов, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, депутати от различни политически сили и др.

След това по традиция, празнично шествие се отправи към крепостта Царевец, където с военен ритуал беше издигат националният флаг на България. На трибуната пред величествения царски дворец кметът на Велико Търново припомни значимостта на държавническия акт на цар Фердинанд и министър- председателят Александър Малинов преди 110 години: "Преди 110 години в святата църква "Свети 40 мъченици" и крепостта Царевец България изумява света. Обявяването на Независимостта е сред най-ярките събития в Европа, случили се в зората на миналия век. Цар Фердинанд и министър- председателят Александър Малинов смело, категорично и решително заявяват пред целия свят, че България ще бъде свободна и независима. Българската независимост е обявена от двореца на Асеневци, които 208 години управляват славното българство царство. Затова Търново празнува на 22 септември и камбаните бият тържествено!"

В словото си заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов посочи, че има събития в историята, в които няма блясък, няма битки, няма гръм, няма герои, но те са записани със златни букви в историята на народите, защото дават нов път, отварят нова светлина.

"Дедите ни имаха смелостта да обявят Съединението. Дедите ни имаха силата да обявят независимост. Те ни завещаха да бъдем единни, неделими, те ни завещаха да бъдем горди, непокорни и независими. А ние - ние какво ще завещаем на поколенията след нас?", заяви от трибуната Христов.

Прочетени бяха поздравителни адреси от президента Румен Радев и от министър- председателят Бойко Борисов, от народни представители, евродепутати и различни институции, и организации.

Венци и цветя на признателност бяха поднесени на Пирамидата на независимостта на хълма Царевец. Венци на признателност бяха поднесени от името на президента на Р. България Румен Радев, от председателя на парламента Цвета Караянчева и заместниците й Явор Нотев и Емил Христов, от министър- председателя Бойко Борисов, от народни представители, евродепутати, партии, културни институции.

Празничната програма продължи с атрактивен спектакъл в центъра на града от участниците в 12-тия Международен фестивал на духовите оркестри, с музикална програма на детски състави пред Общината. С кратка церемония навръх празника бе открит реставриран по инициатива на „Ротари клуб“ Багрилов надпис.

Вечерта по главната улица ще се извие Голямото търновско хоро. В 19,00 ч. на площад „Цар Асен I” пред Царевец ротите на Националния военен университет „Васил Левски“ ще демонстрират строеви хватки с оръжие, а вечерното небе над Царевец ще бъде обагрено в различни цветове по време на тържествената заря – проверка. В 20,15 ч. е излъчването на Аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България