Оперираха Делио Роси

Варненци пак искат паметен знак на Пламен Горанов

Ръководителят на Районната прокуратура в Пазарджик Георги Кацаров е подал оставка

Елена Йончева ще съди Цветан Цветанов за клевета

Радев се срещна с представители на Съюза на офицерите от резерва

Родителите на убития в Борисовата градина Георги поискаха 400 хил. лв. обезщетение

Общинари ще улесняват пенсионери по селата за данъците

Фирма, ремонтирала общински обекти, на съд за укрити данъци

Дават работа на 1200 безработни в Северозапада

515 заболели от варицела в Търговищко тази година

Валидираха марка за София – Европейска столица на спорта  Фандъкова се закани да спре "никнещите като гъби" небостъргачи

108 бракове на романтици от цял свят в Несебър през миналата година Отсега има заявени сватби за 08.08.2018 г.

70 души от страната предлагат лого за нова гимназия 7-годишен е най- малкият участник в конкурса

Корнелия Нинова: Бойко Борисов излъга, че оттегля Истанбулската конвенция

Турската армия ще обсади Африн до дни

Велико Търново сред осемте града с най-бързо възстановяване от кризата

Велико Търново е сред осемте града в България, които се възстановяват най-бързо от икономическата криза. Това е заключението в изследването на Института по пазарна икономика /ИПИ/ „Регионални профили”. Констатацията на експертите е, че в девет региона на страната брутният вътрешен продукт вече е на нива, които са достигнали или надхвърлили стойностите от предкризисната 2008 година.

Това се е случило в София – град, София – област, Варна, Пловдив, Велико Търново, Разград, Ямбол, Стара Загора и Добрич. Тези региони бележат икономически подем. Изследването сочи още, че в Северен централен район Велико Търново и Разград са единствените градове – областни центрове, в които местните икономики, според нивата на производство, са загърбили последствията от кризата

От ИПИ посочват, че през последните две години пазарът на труда в старопрестолния град бележи истинско оживление. Най-големият ръст на заетостта в страната през 2015 г. спрямо предкризисната 2008  година е именно във Велико Търново. Благоприятната тенденция е свързана и с увеличаването на икономическата активност и инвестициите.

Между 2013 и 2015 г. коефициентът на безработица намалява повече от два пъти. Процесът продължава и понастоящем – по последни данни реалният дял на незаетите във Велико Търново и общината е под 3,5%. На областно ниво безработицата е под 7%.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.