Венцислав Грозев: Парите за здраве растат, но системата пак е недофинансирана

Идва момент, в който трупани с години проблеми, неглижирани и замитани под килима, се позиционират в такава степен, че едва ли не вече говорим за затваряне и фалиране на болници. Това заяви по БНР председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев, визирайки лечебните заведения във Враца и Ловеч. Извън морално-колегиалната подкрепа не сме в състояние да подкрепим финансово и материално двете болници, допълни той. Грозев бе категоричен, че отговорност трябва да се потърси, а болниците да се оздравят, защото се грижат за между 120 и 150 000 души в двете области.

Коментирайки протестите на медицинските сестри и на медици от болници в страната Венцислав Грозев изтъкна:

"Прословутата Национална здравна карта е направена в съотношение 1:1, а отдавна това съотношение е под 1:0.9. над 30 хиляди сестри напуснаха системата. Това е един изключително отговорен и, би трябвало да бъде престижен труд, но не е така. Възнагражденията им са крайно нищожни, крайно недостатъчни."

Д-р Грозев припомни, че БЛС още преди 3 години е изготвил и предоставил на отговорните институции методика за остойностяване на медицинския труд, в който е отразена дейността на всички от системата на здравеопазването, не само на лекарите.

Националният рамков договор създаде по-добри условия за финансиране, има известна възможност, но системата отново е недофинансирана, уточни д-р Грозев:

„Да, завишават се средствата, но когато една система е изконно недофинансирана, каквито и пари да даваш в нея, те няма да бъдат достатъчни до момента, докато не се знае точно колко струва тази система. За да може да се знае това, един от факторите, определящ големия разход в системата, е остойностяването на труда. Рамковият договор прави нещо, но това са мерки, които в никакъв случай не са в степен на достатъчност, така че системата да бъде сравнително сигурна и спокойна.“

„Заболеваемостта във връзка и с демографската криза се увеличава, не намалява. Броят на преминалите през кабинетите и на личните лекари, и на специалистите в извънболничната помощ и болниците пациенти се увеличава категорично. Да, премиерът е прав – дават се 5 милиарда, но никой не говори точно колко струва тази система“, подчерта Венцислав Грозев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве