Взрив в руска лаборатория, съхраняваща смъртоносни зарази

Снимка: Архив

Експлозия е станала в биохимическия комплекс "Вектор" в руския град Колцово, Новосибирска област, съобщава вестник "Комерсант".

Лабораторията съхранява някои от най-опасните вируси на планетата, но властите твърдят, че риск за населението няма. Според информацията на вестника вчера вечерта при ремонтни дейности е станало изтичане на газ, който след това се е взривил. При инцидента е пострадал един човек, който е с изгаряния в болница.

Конструкцията на зданието не е пострадала. Кметът на т.нар научен град Колцово подчерта, че рискове за населението няма въпреки опасните изделия, съхранявани във "Вектор".

От научния център потвърдиха това в кратко съобщение на сайта си. "Вектор" е създаден през 1974 г. и е един от най-големите научно-производствени комплекси в сферата на природните науки.

През 70-те и 80-те години той е в основата на съветските разработки на биологични оръжия. В "колекцията" му влизат култури от ебола, Марбург, антракс, чума и едра шарка, която е запазена на само още едно място в света.

Следственият комитет на Руската федерация е започнал разследване на инцидента. Това е пореден инцидент, свързан с чувствителни аспекти от научно-изследователската дейност в страната. През юли експериментална ядрена подводница се запали и в пожара загинаха 14 моряци. През август изпитанието на ракета с ядрен двигател приключи с експлозия, заразяване и жертви.

Коментари

Задължително поле