Вижте потресаващата гледка от изпепелените земи край Ощава (СНИМКИ)

КОРЕСПОНДЕНТЪТ НА ТРУД ЗА БЛАГОЕВГРАД ПРЕДАВА ОТ МЯСТОТО НА СЪБИТИЕТО

Потресаваща картина се разкрива пред очите след опустошителния пожар в землището на село Ощава над Кресненското дефиле, които горя близо денонощие и половина.

36 часа над 530 пожарникари, горски, полицаи и доброволци водят битка със стихията. Пожарът се е разпрострял на фронт от 7 километра и до момента е обхванал над 7-8 хиляди дка треви и гора.

"Добрата новина е, че огънят вече е локализиран, а евакуираните хора от селата Ощава и Сенокос се връщат поетапно в домовете си", министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

След стихията край Ощава гледката е шокираща, къщите са здрави, но всичко е потънало в кал и мърсотия. Край горския път се вижда изгорялата кола е на дядо Йоско, който се е опитал да бяга от огъня, но докато обръщал, за да потегли в обратна посока автомобилът му е заседнал и изгорял, а той се спасил с бягство.

Историята на възрастния мъж трогна всички. Рано сутринта в четвъртък преди огъня да обхване селото, починала съпругата му. Той дори не успял да се приготви за погребението, тъй като от цяло село само неговият дом е изгорял, автомобилът му също е погълнат от пламъците, както и домашните животни.

Това е и единствената опожарена обитаема къща, останалите са спасени.

Хората разказаха, че не са спали и яли от дни наред от страх да не изгорят имотите им. Вятърът непрекъснато се доближавал до къщите им, буквално дуварите им са опърлени. Те благодариха и черпеха с плодове служителите, които спасиха имотите им.

Щетите са за десетки милиони, на практика до момента е изгоряло толкова гора,колкото е територията на едно цяло горско стопанство. За възстановяването само на един декар са нужди 1000 лева и години растеж на дървата.

Но все още не е направена подробна разценка на щетите и разходите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България