Виктор Орбан: Унгария не е транзитен път, нито бежански лагер

Миграционният проблем не е партиен въпрос, а приоритет за страната. Това заяви премиерът на Унгария Виктор Орбан пред депутатите в унгарския парламент, съобщават местни медии.

Според Орбан, онези които се борят срещу имиграцията са под „постоянна атака“, елемент от която е доклада на евродепутата Джудит Саргентини от Зелените, одобрен от Европейския парламент миналата седмица.

„Документът бе изготвен срещу Унгария, а не срещу унгарското правителство“, повтори премиерът, като добави, че текстът е пълен с „абсурди“ за антисемитизма в Унгария. „В центъра на съвременния антисемитизъм всъщност е Брюксел, откъдето се финансират антиизраелските политически операции“, посочи Орбан.

Будапеща няма да отстъпи правото си да контролира границите, категоричен бе Виктор Орбан, според който „Брюксел не цели да защити границите на Европейския съюз, а да установи приемна служба, която да менажира имиграцията, а не да я спре“.

„Унгария нито е транзитен път, нито бежански лагер; ако искаме да се смесим с други култури и цивилизации ние първо ще проведем консултации“, отбеляза той и добави, че няма да насажда „тази идея на унгарския народ“.

Орбан каза още, че на парламентарните избори преди пет месеца народът е решил да даде своето доверие на правителството и му е дал зелена светлина да продължи със своите семейни, икономически и национални политики, както и да продължи да предприема действия срещу миграцията.

„Ако не искате да останете заседнали в миналото, съсредоточени върху едни и същи неща, можете да последвате народа“, каза премиерът на опозиционните депутати.

Той представи данни, според които унгарската икономика е създала 800 хиляди работни места от 2010 година насам, 600 хиляди от които са в частния сектор. Заплатите се увеличават 65 месеца поред, добави той. През второто тримесечие на тази година унгарската икономика е нараснала с 4,8%, което е два пъти повече от средното за ЕС, посочи унгарският лидер.

Коментари

Задължително поле