Виорика Дънчила напусна поста ръководител на румънската Социалдемократическа партия

Бившият министър-председател на Румъния Виорика Дънчила напусна поста на ръководител на Социалдемократическата партия (СДП), след слабото си представяне на президентските избори в страната.

„Разбирам мнението на колегите ми, факта че искат да рестартират партията, и някой трябва да поеме отговорност за резултатите от изборите“, заяви тя в края на дългата среща на партийния Изпълнителен комитет.

Дънчила получи около 3,2 млн. гласа (33,5%) във втория тур на президентските избори в Румъния, които се проведоха на 24 ноември и които тя загуби от своя политически опонент Клаус Йоханис. Това е най-ниският изборен резултат, който кандидат на социалдемократите е получавал в балотаж за последните 30 години.

Направихме всичко, което можахме, за да получим добър резултат“, каза тя. Но преди важните местни и общи избори, които ще се проведат в страната през 2020 г., тя заяви, че ще напусне, за да помогне на партията да започне на чисто.

Марчел Чолаку, председателят на долната камара на румънския парламент, ще заеме нейното място като временен лидер на социалдемократите, докато не се проведе партиен конгрес през февруари 2020 г., който ще избере нов лидер.

Чолаку беше заместник-премиер в правителството на СДП, водено от Михай Тудусе през втората половина на 2017 г. Той е близък до бившия ръководител на социалдемократите Ливиу Драгня, но взаимоотношенията между двамата се влошиха, след като Тудосе загуби подкрепата на първия като премиер и напусна, според румънски медии. Чолаку наследи Дагня като ръководител на долната камара в парламента, след като бившият лидер на СДП беше вкаран в затвора, заради обвинения в измама.

Коментари

Задължително поле