Високотехнологичната интерактивна инсталация „Един човек“ може да смени Бронзовата къща

Високотехнологичната интерактивна инсталация „Един човек“ е първото предложение за подкрепа по програма "Навън" за временни художествени инсталации в градска среда. Творческият съвет на Столична община одобри предложението на 15-членна комисия, която избра "Един човек" с автор Венелин Шурелов сред 18 проекта.

Високотехнологичната интерактивна инсталация ще бъде монтирана на мястото на мавзолея. Тя представлява антропоморфна модулна стоманена конструкция с височина 12 метра с двустранно разположени 56 броя LED екрани. Визуалното съдържание ще включва кадри от ежедневието на площад „Ал. Батенберг“ и данни за София. Изображенията, които ще се генерират от компютърен алгоритъм ще представят отражение на града в реално време. Програма „Навън“ ще финансира проекта с 81 100 лв. , а LED екраните ще бъдат предоставени от автора на Столична община за развитие на платформа за екранни изкуства. Предложението трябва да премине съгласувателна процедура с Министерство на културата, Националния институт за недвижимо културно наследство и Направление „Архитектура и градоустройство“ в СО, преди да бъде внесено за одобрение от Столичен общински съвет.

Венелин Шурелов

Доц. д-р Венелин Шурéлов е завършил “Сценография” в Националната художествена академия, България – PhD (2009). Съосновател и преподавател в магистърска програма "Дигитални изкуства", НХА (2008-); Съосновател, част от кураторския екип и технически организатор на DA Fest – Международен фестивал за Дигитално изкуство (2009-). Съосновател на Фондация ДА ЛАБ (2018), "Subhuman theatre" (2004-) и арт група "Via Pontica" (2002-2005).

Венелин Шурелов е автор на различни интерактивни инсталации/пърформанси, някои от които са "Машина за рисунки" (2005), "Фантомат" (2008), "Orthoman" (2009) "Tabula Rasa" (2010), "Стрелбище" (2012), “Ротор” (2016) – представен в Арс Електроника център, Линц. През 2011 г. реализира кибер лекцията "Man Ex Machina", а през 2016 г. поставя пърформанс инсталацията “Post-Everything”, като гост-лектор в университета Таусън, САЩ.

Неговите проекти са многообразни и включват рисунка, интерактивна инсталация и пърформанс, дигитални технологии, видео и арт теория. Той има редица сценографски проекти, самостоятелни и общи изложби, както и участия във фестивали в България, Европа и САЩ. Награждаван е многократно за работата си в областта на театъра и съвременното изкуство.

Живее и работи в София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България