Вицепрезидентът Йотова: Двата разговора - за бъдещето на НАТО и бъдещето на Европа, не могат да бъдат отделени

Не може да има само европейска и само натовска сигурност, трябва да има добро и резултатно сътрудничество и добри решения в интерес на нашите граждани, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на виртуалната конференция "Изпреварваме бъдещето: Подготовка за НАТО 2030", с която Атлантическият клуб на България отбелязва 30-годишнината от създаването си.

Разговорът за бъдещото развитие на НАТО започва и паралелно ще върви с още един много важен разговор, който е от ключово значение за всички нас, европейските граждани - конференцията за бъдещето на ЕС и конкретната платформа "Бъдещето е в твоите ръце", посочи Йотова.

Време е за нова декларация за развитието на Съюза, актуална на променения свят, в който живеем, и то не само на нашия континент, коментира вицепрезидентът и допълни, че общоевропейската дискусия се очаква да даде възможност на гражданите да участват активно в процеса на обсъждане на нови идеи.

Една немалка част от платформата за европейски диалог заема темата за защитата и отбраната на европейските граждани - отбрана, сигурност, киберсигурност, защита на европейски граждани от тероризъм, подчерта вицепрезидентът.

В този смисъл двата разговора за бъдещето на НАТО и бъдещето на Европа не могат да бъдат отделени - те трябва да се водят паралелно, да се обогатяват с добри идеи, отбеляза Йотова. Тя припомни, че в неотдавнащното мащабно изследване сред европейските граждани първата тема, която те посочват е темата за сигурността, във всички нейни аспекти.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България