Фейсбук с нови правила за сигурност за предстоящите президентски избори в САЩ

Путин предлага помощ на Африка без условия

Еди Рама отхвърли искането на опозицията за оставка

Нетаняху върна мандата за съставяне на правителство

Испанската полиция разби банда обирджии, ограбвали домове на футболисти

Руски хакери се маскирали като ирански Атакувани били поне 35 държави, като в 20 нападенията били успешни

Христо Иванов и Атанас Атанасов приемат гаврата на Тома Белев с еврейския народ Лидерите на „Демократична България“ не искат да вземат мерки срещу кандидата им за общински съветник в София

„Пепел от рози“ получи френска награда

Протест пред френското посолство у нас в подкрепа на Северна Македония за ЕС

Вдигат заплатите с ускорени темпове

Колко месеца имам право на обезщетение като безработен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 22 октомври 2019

Трус от 2,6 по Рихтер в района на Доспат

Свинското поскъпна с 45% за година Цената му е рекордна за последните 5 години

Българските купувачи на имоти се завърнаха по морето 60% от сключените сделки са с нашенци

Вкусни рецепти със зеленчуци и кайма

Все още е лято, поне според календара, затова зеленчуците преобладават в менюто ни. А и в момента ги има всякакви на пазара, някои – на прилични цени. Сега е моментът да се запасим с витамини за предстоящата зима, както и да хапнем пресни, а не замразени или консервирани продукти. Повечето от летните манджи са постни, но нищо не пречи да импровизирате и към тях да добавите месо според предпочитанията ви или сирене, яйца. Важното е да се готви на бавен огън, за да може всеки продукт да пусне вкуса и аромата си.

 

Зеленчукова манджа

Необходими продукти:
2 патладжана
2 тиквички
10 чорбаджийски чушки
7-8 домата средни
4 глави лук
3-4 скилидки чесън, необелени
100 мл олио
1 кубче зеленчуков бульон
1/2 вр. магданоз
черен пипер
сол

Начин на приготвяне:
Нарежете патладжаните на кубчета, посолете ги и ги оставете да се отцеди горчивата вода. През това време накълцайте кромида на дребно, настържете доматите, а останалите зеленчуци нарежете на парчета. Загрейте мазнина, запържете първо лука, след това добавете зеленчуците, като най-накрая сложите и настърганите домати. Овкусете с подправките. Добавете чесъна необелен и отстранете скилидките, когато ястието е готово. Манджата ври, докато сосът се поизпари и зеленчуците останат на мазнина. Сервирайте гарнирано с магданоз.

 

Кюфтета с доматен сос

Необходими продукти:
500 г кайма
1 кг картофи
1 тиквичка
2 глави лук
1 морков
1 чушка
500 мл доматен сос
черен пипер
червен пипер
чубрица
сол
брашно

Начин на приготвяне:
Смесваме каймата с нарязаната на ситно една глава лук, добавяме по половин лъжичка черен пипер, червен пипер и чубрица. Оставяме я настрана и нарязваме всички останали зеленчуци. В дълбока тенджера запържваме лука и моркова, след това добавяме доматения сос. След около 5 минути оформяме кюфтета и ги добавяме. Ако е нужно, доливаме вода да покрие кюфтетата, слагаме и подправките варим на тих огън около 20 минути. Добавяме нарязаната чушка, тиквичка и картофи. Варим до готовност. Малко преди да махнем от котлона, размиваме 2-3 с.л. брашно с вода и ги добавяме. Варим още 5 минути и ястието е готово.

 

Пълнени патладжани със сирене и домати

Необходими продукти:
4 патладжана
100 г сирене
50 г кашкавал
2 домата
1 стрък босилек
3 с.л. олио
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:
Патладжаните се разрязват на две по дължина. Вътрешността им се отделя с помощта на лъжица. Поръсват се с малко олио и се пекат в намазана тавичка за около 20 минути. Смесват се ситно нарязаната вътрешност на патладжаните, доматите и босилек. Прибавят се 2 с.л. олио, сол и черен пипер. Сместа се задушава около 10 минути. Прибавят се настърганият кашкавал и 3/4 от намачканото сирене. Запечените патладжани се напълват със сместа, върху тях се настъргва останалото сирене и се запича още 10 минути.

 

Лодки от патладжани с кайма

Необходими продукти:
600 г кайма /телешка, свинска или смес/
5-6 средно големи патладжана
2-3 големи червени домата
1 вр. магданоз
1 глава стар лук
1 голям морков
1 червена чушка
2-3 скилидки чесън
олио
сол
черен пипер
2-3 с.л. доматено пюре

Начин на приготвяне:
Измиваме патладжаните и отрязваме капачетата откъм двата края. Нарязваме ги на ленти с дебелина около 1 см. Оставяме ги за около половин един час накиснати в подсолена вода, за да изтече горчивият сок. Може да се изпържат, но е по-добре да се намажат с олио и да се изпекат на скара или във фурната. През това време нарязваме на ситно лука, чушката, моркова и чесъна и ги запържваме в сгорещено олио с малко водичка. Когато поомекнат зеленчуците, добавяме каймата и половин връзка магданоз. Когато каймата започне да покафенява, добаваме доматеното пюре, сол, черен пипер и оставяме за около 10 минути на котлона. С малко олио на дъното, подреждаме патладжаните в тава. Върху всеки слагаме от плънката с кайма. Доматите нарязваме на кръгчета и ги редим върху каймата. На всеки слагаме и стрък магданоз. Може да се овкуси още малко със сол и черен пипер. Сипваме вода до средата на патладжаните и печем в загрята фурна на 210 градуса около 40-45 минути или докато водата се поизпари.

 

Телешко с бамя

Необходими продукти:
500 г телешко месо
500 г бамя
1/2 ч.ч. оцет
2 глави лук
250 мл доматено пюре
2 с.л. зехтин
4 скилидки чесън

Начин на приготвяне:
Нарежете телешкото месо на малки парчета и го сложете да се вари за около час и половина. Запазете бульона от варенето за по-късно. Бамята се почиства и дръжките се отстраняват, като се отрязват конусовидно. Поставя се в купа, поръсва се със сол и оцет и се оставя за 1 час. След това се измива и отцежда. Не се реже. Лукът се нарязва на ситно и се задушава в малко зехтин в голяма тенджера. Сипва се доматеното пюре и се прибавят чесънът и бамята. След това вътре се слагат и кубчетата телешко. Долива се с бульона от варенето, така че да бъдат покрити зеленчуците. Ястието се оставя да къкри около 1 час или до омекване на бамята. Овкусява се със сол, пипер и магданоз и се оставя да престои 15-20 минути, така че сосът да се сгъсти от бамята. Ястието може да се приготви и със свинско месо, тогава то не се вари предварително, а се запържва заедно с лука.

 

Славянски гювеч със свинско

Необходими продукти:
800 г свинско месо
3 глави лук
400 г червени чушки
300 г домати
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
1 ч.л. сол
1 ч.ч. ориз
1/2 вр. магданоз

Начин на приготвяне:
Добре е да изберете шарено свинско месо, за да не бъде гювечът твърде сух. Нарязвате месото на едри парчета. Лукът нарязвате на ситно. В голям тиган или тенджера сгорещявате олиото, изсипвате в него лука заедно със свинското месо и запържвате за около 5-6 минути при непрекъснато бъркане. Нарязвате чушките на дебели ивици. Заедно с измития и отцеден ориз ги добавяте към месото. Прибавяте солта, червения и черния пипер. Разбърквате добре. Доматите обелвате и нарязвате на кубчета, след което също ги добавяте към сместа, като разбърквате. След като сместа остане само на мазнина, я изсипвате в тава, добавяте 2 ч.ч. вода и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40-50 минути до пълна готовност на ориза и месото. Преди сервиране поръсвате със ситно нарязан магданоз.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.