На 23 май 2019 да почерпят

Лидерът на Камарата на общините в британския парламент подаде оставка заради Брекзит

Златна гъска храни „еколозите“ Прибират милиони евро за опазването на „застрашения вид“

НАТО обяви, че срещата на върха в Лондон тази година ще бъде на 3 и 4 декември

Генералният директор на ЮНЕСКО идва в България

Балъков се разделя с „Етър” с емоционално обръщение към феновете

Партиите си надписват сметката по закон Държавните субсидии са постоянно завишавани над определения размер още от 2002 г.

Стоичков дари Албер II с албум и екип

Данъци за отдаване на апартамент и кола на туристи

За 24 пъти бяха връчени отличията „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство

Маршал Халифа Хафтар отказа предложение за примирие в Либия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 23 май 2019

Събират три месеца оферти за АЕЦ „Белене” (обзор) Интерес има от компании от Китай, Франция и Русия

Вижте документалния филм на Би Би Си за отвлечените деца от норвежката служба за закрила на детето „Барневерн“ (видео със субтитри)

137 млн. лв. кредити дръпнали студенти Теглят средно по 9584 лв., cумите се отпускат само за обучение у нас

Вкусни ястия с коприва, лапад и риба

Супа от коприва

Необходими продукти:
1/2 кг коприва
1/2 каф.ч. ориз
1 морков
50 г фиде
1 връзка пресен лук
1 домат
черен пипер
джоджен
сол
олио

Начин на приготвяне:
Копривата се измива и почиства. Морковът и лукът се почистват и нарязват на дребно и заедно с няколко супени лъжици сгорещено олио се поставят в тенджерата, в която ще се вари супата. След като зеленчуците поомекнат, към тях се добавя нарязаната коприва. Сипва се около 1,5 литър вода, а след като супата заври, се добавят солта и подправките. Оставя се да поври 10-15 минути и се добавят предварително измитият ориз, фидето, а след още 5 минути и обеленият и нарязан на кубчета домат. Супата се оставя да поври до пълното сваряване на ориза.

 

Баница с лапад и ориз

Необходими продукти:
1 пак. кори – 400 г
1 ч.ч. попарен лапад или лобода
1 ч.ч. ориз
200 г сирене
4-5 яйца
1 глава лук
2/3 ч.ч. олио
сол

Начин на приготвяне:
Сваряваме ориза в 3 ч.ч. вода с 3 щипки сол. Отцеждаме. Лапада (или лободата) попарваме във вряла вода. Отцеждаме и нарязваме на ситно. В тиган с олио запържваме лука, настърган, и лапада. Смесваме изстиналия ориз, лапада, натрошеното сирене и разбърканите яйца. Корите, 2 по 2, запичаме във фурната, като оставяме по 2 сурови кори за отдолу и отгоре. В намазнена тавичка нареждаме отдолу 2 сурови кори, слагаме плънка, печени кори, плънка и накрая отгоре завършваме с 2 сурови кори. Набучваме с вилица, заливаме с горещо олио и печем във фурната на 180 градуса, докато се зачерви.

 

Ориз с лапад

Необходими продукти:
3-4 връзки лапад
1 ч.ч. ориз
3 глави лук
1 връзка магданоз
1 връзка джоджен
1 каф.ч. олио
1 ч.л. червен пипер
сол

 

 

Начин на приготвяне:
Нарежете лапада на ивички и го попарете в гореща вода. После го отцедете, посолете и оставете да престои 1 час, след което леко го намачкайте и го сипете в тенджера. Върху него изсипете наситнените лук, джоджен и магданоз, поръсете с червения пипер, налейте олиото и разбъркайте.
Задушете 10-ина минути на тих огън, добавете ориза, налейте малко вода и варете до готовност. Ако е нужно, долейте гореща вода. Поднесете с кисело мляко.

Лучник с коприва

Необходими продукти:
450-500 г брашно
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 кг коприва
1 с.л. оцет
3 с.л. олио, плюс още малко за поръсване
2 глави лук
3 стръка пресен джоджен
черен пипер, сол

Начин на приготвяне:
Пресейте брашното, направете кладенче в средата и добавете содата, олиото и оцета. Добавяйки по малко вода, замесете меко тесто, което може да се точи. Разточете от него 2 дебели кори и ги оставете да престоят за известно време – колкото да засъхнат леко. Попарете копривата във вряща вода и я отцедете. В 3-4 с.л. олио задушете ситно накълцания лук, като добавите и 1-2 с.л. вода. Щом омекне, добавете нарязания джоджен, копривата и овкусете с черен пипер и сол. В намазнена тава сложете 1 кора, отгоре плънката и покрийте с втората кора. Отгоре поръсете лучника със сгорещено олио. Сложете го да се изпече в умерено загрята на 180 градуса фурна. Извадете го и го запарете под кърпа.

 

Риба плакия с мащерка на фурна

Необходими продукти:
800 г риба – скумрия, пъстърва, бяла риба или друга
5 с.л. олио
4-5 глави кромид лук, може и пресен
1-2 моркова
1/2 глава целина
1 глава (7-8 скилидки) чесън
3-4 домата
1,5 ч.ч. гореща вода
1 лимон
черни маслини без костилки
мащерка
черен пипер на зърна
дафинов лист
1/2 връзка магданоз
сол

Начин на приготвяне:
Морковът и целината се почистват и нарязват на кубчета, а лукът се нарязва на дребно и се задушават в тиган за 10 мин. Добавят се повече от половината от предварително обелените и нарязани на ситно домати, чесън и магданоз. След това се слага солта и се залива с водата. Прибавят се мащерката, дафиновият лист и 3-4 зърна черен пипер. Всичко ври на тих огън още 10 минути. След това тази смес се разстила на дъното на тава, в която се слага изчистената и измита риба. Отгоре се разпределят маслините и резенчетата от домати и обелен лимон. Поръсва се с останалия ситно нарязан магданоз. Пече се 20-30 минути. Плакията се поднася студена, затова можете да я приготвите още вечерта преди празника.

 

Печено филе от сом с ароматни подправки

Необходими продукти:
250 г филе от сом или друга риба
1 лимон
1 скилидка пресован чесън
1 с.л. настъргана лимонова кора
1 стрък пресен босилек
1 стрък пресен риган
морска сол
зехтин
черен пипер

Начин на приготвяне:
Филето измийте и подсушете. Намажете с чесъна. Поръсете със сол и пипер. Поръсете с нарязаните подправки и лимоновата кора. Залейте със зехтин. Сложете няколко резена лимон най-отгоре. Изпечете в намаслена тавичка за около 20 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса. Сервирайте с гарнитура по желание.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.