Супа от коприва
Необходими продукти:
1/2 кг коприва
1/2 каф.ч. ориз
1 морков
50 г фиде
1 връзка пресен лук
1 домат
черен пипер
джоджен
сол
олио
Начин на приготвяне:
Копривата се измива и почиства. Морковът и лукът се почистват и нарязват на дребно и заедно с няколко супени лъжици сгорещено олио се поставят в тенджерата, в която ще се вари супата. След като зеленчуците поомекнат, към тях се добавя нарязаната коприва. Сипва се около 1,5 литър вода, а след като супата заври, се добавят солта и подправките. Оставя се да поври 10-15 минути и се добавят предварително измитият ориз, фидето, а след още 5 минути и обеленият и нарязан на кубчета домат. Супата се оставя да поври до пълното сваряване на ориза.
Баница с лапад и ориз
Необходими продукти:
1 пак. кори - 400 г
1 ч.ч. попарен лапад или лобода
1 ч.ч. ориз
200 г сирене
4-5 яйца
1 глава лук
2/3 ч.ч. олио
сол
Начин на приготвяне:
Сваряваме ориза в 3 ч.ч. вода с 3 щипки сол. Отцеждаме. Лапада (или лободата) попарваме във вряла вода. Отцеждаме и нарязваме на ситно. В тиган с олио запържваме лука, настърган, и лапада. Смесваме изстиналия ориз, лапада, натрошеното сирене и разбърканите яйца. Корите, 2 по 2, запичаме във фурната, като оставяме по 2 сурови кори за отдолу и отгоре. В намазнена тавичка нареждаме отдолу 2 сурови кори, слагаме плънка, печени кори, плънка и накрая отгоре завършваме с 2 сурови кори. Набучваме с вилица, заливаме с горещо олио и печем във фурната на 180 градуса, докато се зачерви.
Ориз с лапад
Необходими продукти:
3-4 връзки лапад
1 ч.ч. ориз
3 глави лук
1 връзка магданоз
1 връзка джоджен
1 каф.ч. олио
1 ч.л. червен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Нарежете лапада на ивички и го попарете в гореща вода. После го отцедете, посолете и оставете да престои 1 час, след което леко го намачкайте и го сипете в тенджера. Върху него изсипете наситнените лук, джоджен и магданоз, поръсете с червения пипер, налейте олиото и разбъркайте.
Задушете 10-ина минути на тих огън, добавете ориза, налейте малко вода и варете до готовност. Ако е нужно, долейте гореща вода. Поднесете с кисело мляко.
Лучник с коприва
Необходими продукти:
450-500 г брашно
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 кг коприва
1 с.л. оцет
3 с.л. олио, плюс още малко за поръсване
2 глави лук
3 стръка пресен джоджен
черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното, направете кладенче в средата и добавете содата, олиото и оцета. Добавяйки по малко вода, замесете меко тесто, което може да се точи. Разточете от него 2 дебели кори и ги оставете да престоят за известно време - колкото да засъхнат леко. Попарете копривата във вряща вода и я отцедете. В 3-4 с.л. олио задушете ситно накълцания лук, като добавите и 1-2 с.л. вода. Щом омекне, добавете нарязания джоджен, копривата и овкусете с черен пипер и сол. В намазнена тава сложете 1 кора, отгоре плънката и покрийте с втората кора. Отгоре поръсете лучника със сгорещено олио. Сложете го да се изпече в умерено загрята на 180 градуса фурна. Извадете го и го запарете под кърпа.
Риба плакия с мащерка на фурна
Необходими продукти:
800 г риба - скумрия, пъстърва, бяла риба или друга
5 с.л. олио
4-5 глави кромид лук, може и пресен
1-2 моркова
1/2 глава целина
1 глава (7-8 скилидки) чесън
3-4 домата
1,5 ч.ч. гореща вода
1 лимон
черни маслини без костилки
мащерка
черен пипер на зърна
дафинов лист
1/2 връзка магданоз
сол
Начин на приготвяне:
Морковът и целината се почистват и нарязват на кубчета, а лукът се нарязва на дребно и се задушават в тиган за 10 мин. Добавят се повече от половината от предварително обелените и нарязани на ситно домати, чесън и магданоз. След това се слага солта и се залива с водата. Прибавят се мащерката, дафиновият лист и 3-4 зърна черен пипер. Всичко ври на тих огън още 10 минути. След това тази смес се разстила на дъното на тава, в която се слага изчистената и измита риба. Отгоре се разпределят маслините и резенчетата от домати и обелен лимон. Поръсва се с останалия ситно нарязан магданоз. Пече се 20-30 минути. Плакията се поднася студена, затова можете да я приготвите още вечерта преди празника.
Печено филе от сом с ароматни подправки
Необходими продукти:
250 г филе от сом или друга риба
1 лимон
1 скилидка пресован чесън
1 с.л. настъргана лимонова кора
1 стрък пресен босилек
1 стрък пресен риган
морска сол
зехтин
черен пипер
Начин на приготвяне:
Филето измийте и подсушете. Намажете с чесъна. Поръсете със сол и пипер. Поръсете с нарязаните подправки и лимоновата кора. Залейте със зехтин. Сложете няколко резена лимон най-отгоре. Изпечете в намаслена тавичка за около 20 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса. Сервирайте с гарнитура по желание.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш