Влагат повече пари в земеделска земя

Нарастват инвестициите в земеделска земя в САЩ.

Убежище срещу инфлацията

Скъпите храни са стимул за пазара

Нарастват цените на земеделската земя в САЩ, съобщава агенция “Блумбърг”. Сред причините за това е нарастващият интерес към нивите не само от страна на фермери, които искат да разширят дейността си, а и от страна на инвеститори. Земеделската земя е смятана за добро убежище срещу инфлацията, защото суровините, които тя произвежда, обикновено повишават стойността си, когато инфлацията расте.

Заради поскъпването на земеделската продукция фермерите реализират големи печалби, което води до надпревара за покупка на нови площи, върху които да разширят дейността си. Допълнителен стимул за пазара на ниви е преместването на много хора от големите градове към по-слабо населените места. По време на пандемията хората видяха колко е важно да имат по-голямо пространство. Затова интересът към имоти извън градовете продължава да е голям. За първи път от средата на 90-те години на миналия век ръстът на селското население изпреварва този в градските области, показаха данни на земеделското министерство.

Земеделската земя става по-привлекателна и заради тенденцията за преход към по-чиста енергия. Търсенето на възобновяем дизел, произвеждан от растителни масла, се очаква да се утрои в следващите пет години. Фермерите имат възможност да инсталират вятърни турбини, което прави терените още по-привлекателни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти