Каним Владимир Путин в България догодина Премиерът Бойко Борисов увери, че с Русия имаме възможно най-добрите отношения (обзор)

София ще има детска поликлиника Събират на едно място лекари от различни специалности

Комисията за регулиране на съобщенията също установи нарушения при спирането на програма „Хоризонт”

Обмислят нови акцизи за горивата

Министър Росен Желязков получи подкрепа от Ирландия, Португалия и Естония срещу пакета „Макрон“

Данаил Кирилов: Като гражданин мога да кажа, че освобождаването на Полфрийман е необосновано Австралиецът е бил наказван няколко пъти в затвора, като едно от провиненията му може да се тълкува като опит за бягство

Цар Симеон II говори за българската независимост Ексклузивно интервю по Нова на 22 септември

САЩ ще наложат санкции на Иранската национална банка

Външно: 70 600 българи във Великобритания вече получиха статут на уседналост

Писателят и сценарист Иван Кулеков за освобождаването на Полфрийман, пред „Труд“: Умишленото убийство би трябвало да се изкупува цял живот

1,200 млрд. лева са приходите от нощувки на Слънчев бряг Най-много германски и полски туристи, англичаните трети

Сформират дежурни екипи, които ще следят за палене на стърнища

Режисьорът Максим Генчев пред „Труд“: Предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман е престъпление

Боил Банов: 220 антични находки, изнесени незаконно в Германия, бяха върнати днес

17 години затвор за мъж, причинил смърт на пътя под влиянието на алкохол

Владимир Зеленски подписа закон за отпадане на депутатските имунитети в с Украйна

Украйнският президент Владимир Зеленски подписа указ за отпадане на депутатския имунитет, съобщава РИА Новости.

По-рано Върховната рада прие окончателно закона, с който се предлага промяна в Конституцията в частта, отнасяща се до отпадане на депутатския имунитет от януари 2020 г. Депутатът от партия „Опозиционна платформа – за живота” Василий Нимченко заяви, че партията му ще оспори закона пред Конституционния съд, тъй като е приет с нарушения.

През есента на 2017 г. парламентът на Украйна изпрати за становище в Конституционния съд два законопроекта за отмяна на депутатския имунитет. Президентският законопроект на тогавашния държавен глава Петро Порошенко предвижда отмяна на имунитета от 1 януари 2020 г. Според втория проект имунитетът на депутатите следва да отпадне едва след влизането на съответния закон в сила. Тогава Конституционният съд призна и двата законопроекта за конституционносъобразни.

Имунитетът на депутати и съдии е вписан в Конституцията. Внасянето на изменения в нея изисква специална и продължителна процедура. За това е необходимо парламентът да изпрати предложението за такива изменения в Конституционния съд, а след положително становище законопроектът трябва да бъде гласуван на първо четене от поне 226 депутати. Законът може да бъде приет окончателно на следващо гласуване с минимум 300 гласа.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.