Владимир Зеленски подписа закон за отпадане на депутатските имунитети в с Украйна

Украйнският президент Владимир Зеленски подписа указ за отпадане на депутатския имунитет, съобщава РИА Новости.

По-рано Върховната рада прие окончателно закона, с който се предлага промяна в Конституцията в частта, отнасяща се до отпадане на депутатския имунитет от януари 2020 г. Депутатът от партия „Опозиционна платформа – за живота” Василий Нимченко заяви, че партията му ще оспори закона пред Конституционния съд, тъй като е приет с нарушения.

През есента на 2017 г. парламентът на Украйна изпрати за становище в Конституционния съд два законопроекта за отмяна на депутатския имунитет. Президентският законопроект на тогавашния държавен глава Петро Порошенко предвижда отмяна на имунитета от 1 януари 2020 г. Според втория проект имунитетът на депутатите следва да отпадне едва след влизането на съответния закон в сила. Тогава Конституционният съд призна и двата законопроекта за конституционносъобразни.

Имунитетът на депутати и съдии е вписан в Конституцията. Внасянето на изменения в нея изисква специална и продължителна процедура. За това е необходимо парламентът да изпрати предложението за такива изменения в Конституционния съд, а след положително становище законопроектът трябва да бъде гласуван на първо четене от поне 226 депутати. Законът може да бъде приет окончателно на следващо гласуване с минимум 300 гласа.

Коментари

Задължително поле