Владимир Карамазов - Половин живот на сцената

Актьорът Владимир Карамазов изненада с поредно ново амплоа - той издаде първата си книга “Мина половин живот”, в която събира истории от първите 45 години от своя път. Звездата на Народния театър, както и на най-хитовите сериали през последните години, напоследък се е посветил на фотографията, където вече печели големи награди във водещи световни конкурси. Междувременно зрителите се надяват да го видя отново в главна роля за нов сезон на “Дяволското гърло”.

“Това е разказ за движението в моя живот. Аз съм Владимир Карамазов. Актьор. Сега ще вляза в нова роля - на разказвач. Едно от важните неща в живота ни е да се движим напред - физически и ментално. Така можем да се озовем на места, които само сме сънували.”

По думите му историите в тази книга са простички и показват как един човек постоянно се опитва да намери смисъла да достигне до същността на нещата. Как една постигната мечта става трамплин за следващата! И както винаги в подобни истории, всичко започва с една детска мисъл, която се намества уютно в главата ни и всяка вечер, преди да заспим, ни напомня за себе си и чака да се превърне в мечта, а по-късно и в цел. “Аз, актьорът, разказвам за тези моменти, като проследявам половината си живот. От какво съм се вдъхновявал, какво съм постигнал (или не съм), какво още искам...”.

Актьорът обяснява, че е писал част от текстовете в книгата преди повече от десет години, но така по-ясно се усеща динамиката в пътя му, а гладът за още и още поражда нови събития, ситуации и предизвикателства - за втората половина от живота.

“Реших да издам тази книга, защото видях някакъв смисъл в нея. Че не са толкова важни успехът и крайната цел, а е важен пътят, по който вървиш. И в този път се случват изключително интересни неща, срещаш интересни хора и всъщност това е най-голямата ценност в живота”, казва още Карамазов.

Той признава за себе си, че не е лесен характер, но пък е много любопитен и трудно се задържа на едно място. Казва, че пиенето и смяната на жени на влизат в сметките му, “просто си падам по по-духовните неща”, категоричен е той.

По всичко личи, че Карамазов отдавна е изкушен от писането, тъй като през последните години се утвърди като един от най-въздействащите и автентични актьори на сцената, но беше и едни от първите у нас, който редовно списваше свой блог.
Всъщност той е роден като Владимир Александров на 27 април 1979 г. в София. Баща му е ръгбист, а майка му - лекоатлетка.

Майката настоява той да кандидатства с математика, но на кандидат-гимназистки изпит Владо изкарва двойка. Решава и завършва Техникума по обществено хранене, където овладява кулинарното изкуство. Паралелно се озовава в актьорското студио на Бончо Урумов. Кандидатства в НАТФИЗ и го приемат кукловодство. След първи курс започва натрапчиво да търси начини да учи за драматичен актьор. И успява. Професор Надежда Сейкова оценява таланта му и го взима в класа си. Участията му на родната сцена започват в трети курс.

Псевдонимът Карамазов е измислен от режисьорката Лилия Абаджиева още на първото му представление в Народния театър, взето е от романа на Достоевски “Братя Карамазови”. През 2010 и 2013 г. постановката “Казанова - реквием за любовта” с Карамазов в ролята на Казанова обира аплодисменти от публиката във Франция на театралния фестивал в Авиньон и театри в Париж. Актьорският му талант вече е категорично признат от публика и критици, пътят е само нагоре.

Следва една от най-емблематичните му роли в Театър 199 “Рибарят и неговата душа” по Оскар Уайлд, режисирана Мариус Куркински, която се играе повече от 10 години. След повече от 25 театрални постановки и участия в телевизионни предавания, филми и сериали, през 2013 г. Владимир Карамазов заедно с най-добрите си тогава приятели Захари Бахаров и Юлиан Вергов създава продуцентската компания “Three Bears Entertainment”, с които правят едни от най-успешните постановки в българския театър и реализират турнета, за които билетите свършват буквално за часове. За съжаление на публиката, разривът между успешното трио дойде през 2017-та.

Това обаче не попречи никак на кариерата на Карамазов, който по това време направи две суперуспешни роли в два от най-рейтинговите сериали - “Откраднат живот” в ролята на Христо Карагьозов (2018-2020 г.) и “Дяволското гърло” като Филип Чанов (2019-2023 г.)

Междувременно през годините Карамазов е лице на редица инициативи и благотворителни кампании, сред които “Българската Коледа”, “Фортисимо Фамилия”, “Поетите”, “Нощ на театрите” и много други. Карамазов е от популярните личности у нас, които най-упорито пазят личния си живот от светлините на прожекторите, и фактите, за разлика от слуховете, известни покрай него са оскъдни.

 

Никога не ме подцени

Владо Карамазов е прекрасен човек и колега. Когато трябваше да си партнираме в сериала “Откраднат живот”, в началото аз бях много притеснена от него, защото си казвах, че това е твърде голям актьор за моите възможности. Слава богу, нито веднъж той не показа отношение към мен като към по-неопитна актриса. Дори напротив, винаги се държеше напълно равностойно, никога не ме е подценявал, усещах подкрепа от него. Той е един от основните ми партньори в сериала и всъщност съм много благодарна, че си партнирам именно с него.

Актрисата Неда Спасова

 

Можем да си говорим с часове

Мога с часове да говоря с него - за себе си, за нещо, което ме разревава, за нещо, което него го разревава. Много сме искрени. Колкото и да се караме, винаги ще съм му много благодарна, защото съм му звъняла в един през нощта, задушавайки се от рев, и той е говорел с мен колкото е нужно, докато се успокоя. Дава ми много силна подкрепа. Но не мога да си обясня напълно нашите отношения. Може би някой психолог би могъл.

Актрисата Теодора Духовникова

 

От малък знаеше, че ще е актьор

С брат ми имаме разлика от година и десет месеца и като малки непрекъснато се биехме, което е често срещано при две момчета на близка възраст. Той беше по-буйният от нас двамата. В училище беше зубър, завършваше със шестици. По-амбициозен е от мен за всичко. Той знаеше, че ще става актьор и това е - мачкаше планини, докато не го постигна. И сега сме много близки. Харесвам това, което прави, но често съм критичен към него и му казвам кое не харесвам. Той не ми се сърди, приема критиката градивно.

Братът на Владимир - майстор сладкарят Иван Александров

Влиза в затвора в Белене за фотографски проект

Карамазов казва, че в последната година и половина се е пренасочил към най-смислената част от фотографията, заради която искал да стане фотограф - да започне да разказва своите истории и темите, които го вълнуват. „С фотографията това е възможно”, обясни той наскоро и добави “В България съм си казал, че ще съм актьор, в България няма да съм фотограф.

Ще имам много голяма изложба следващата година, но няма да бъде в България”. Той сподели, че в момента разработва два свои проекта, като за единия влиза в затвора в Белене, за да разкаже историите на лишените от свобода. Оказа се, че това е проектът на моя живот, с който си наместих много неща в главата”, казва Карамазов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети