Владимир Путин и Еманюел Макрон ще се срещнат преди форума Г-7

Снимка: Архив

Няколко дни преди срещата на върха на лидерите на страните от Г-7, президентът на Франция Еманюел Макрон приема руския си колега Владимир Путин, съобщава Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Важна тема на работната среща в средиземноморския курорт Форт Брегансон на Ривиерата ще бъде конфликтът в Украйна, поясниха източници от Елисейския дворец. Целта е да се създаде пространство за диалог с Русия, тъй като Москва е необходим партньор в деескалацията на международните конфликти.

През 2014 г. Русия присъедини към територията си Кримския полуостров и след това подкрепи лоялните на Москва сепаратисти в Източна Украйна. Според ООН във войната в източната част на страната са убити над 13 000 души. Германия и Франция посредничат за уреждането на конфликта в Донбас, до голяма степен неуспешно, подчертават от редакцията. Франция е на мнение, че Путин трябва да реагира поощрително на предложението на новия украински президент Владимир Зеленски за възобновяване на диалога. По-рано той настоя за провеждането на нова среща на върха в нормандския формат, който включва Украйна, Русия, Франция и Германия. В телефонен разговор от началото на месеца Макрон обеща на Зеленски да съдейства за организирането на подобен форум. По-късно тази седмица германският външен министър Хайко Маас (ГСДП) ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров. Украйна също е на дневен ред на срещата им в Москва.

След като Русия присъедини Крим, Германия, САЩ и другите членове на най-развитите индустриални страни не приха поканата за Путин за Г-8 в Сочи. Оттогава Москва е извън формата. През тази година Париж ще председателства срещата на върха на Г-7, която ще започне на 24 август в югозападния френски курорт Биариц. Макрон подчерта в края на юли, че обмисля да сътрудничи с Русия по важни въпроси.

Според мнението на руския политолог Надежда Узунова, Макрон иска да използва срещата, за да отклони вниманието от вътрешните проблеми на страната. От друга страна, той иска да укрепи позициите на Франция в ЕС с нови импулси за съживяване на нормандския формат, заяви експертът от Руския институт за стратегически изследвания. „Макрон иска да спечели надпреварата за водещата позиция в Европа. Ето защо той също се интересува от решаването на ситуацията в Донбас. Това ще позволи на Франция да си осигури лаврите на миротворец. Следователно Макрон ще опита всичко, за да спечели Путин с визията си за мирно разрешаване на конфликта“, уверена е Узунова.

Други теми по време на срещата между Путин и Макрон ще бъдат конфликтите в Либия, Сирия и Иран. Макрон се надява, че Путин ще успее да повлияе на Техеран, за да спази ангажиментите по международното ядрено споразумение. Преди година САЩ се изтеглиха от ядрената сделка с аргумента, че Иран я нарушава. Европейците също са критични към ролята на Иран в региона. Те обаче искат да постигнат ядреното споразумение със страната и изтъкват, че досега Техеран е спазил всичките си писмени ангажименти.

Макрон е на почивка в средиземноморската резиденция Форт Брегансон и подготвя оттам срещата на върха на Г-7. И в миналото той е приемал държавни гости там.

Коментари

Задължително поле