Властите на Индонезия предупредиха за опасност от ново цунами

Властите на Индонезия предупредиха за опасност от ново цунами, което да удари страната, предава РИА Новости, като се позовава на местни медии.

На жителите на окръзите Панделанг, Серанг и Южен Лампунг е препоръчано да избягват районите по крайбрежието на Зондския пролив заради опасността от ново цумани. „Серията изригвания на вулкана Кракатау все още продължава, това може да предизвика отново цунами“, цитира агенцията думите на представител на компетентните органи в Индонезия.

Междувременно броят на загиналите в резултат на цунамито , което удари Индонезия в събота, продължава да се увеличава. По последни данни жертви на стихията са 222-ма души.

Съгласно разпространените данни, пострадалите са 843-ма души, 28 други са в неизвестност. Сред загиналите няма чужденци, увериха властите.

Голямата вълна връхлетя бреговете на Южна Суматра и Западна Ява в събота вечер, без да бъде издадено предупреждение за гражданите от компетентните органи, следящи ситуацията.

Стотици сгради са унищожени от вълната, която удари бреговете около 21:30 (16:30 часа българско време ) в събота след изригването на вулкана Анак Кракатау, известен като „детето" на легендарния Кракатау. Бедствието е нанесло щети на девет хотела и 480 къщи в района.

Спасителните екипи претърсват развалините за оцелели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят