ВМРО чества в Смилево годишнината от Илинденското въстание

Днес пред паметкика на Даме Груев в с. Смилево в Македония ВМРО чества 115 години от Илинденско-Преображенското въстание с традиционно шествие в памет на героите от Освободителното движение.

Събитието беше почетено от заместник-председателя на ВМРО - БНД Ангел Джамбазки, народните представители от ПГ на Обединени патриоти от квотата на ВМРО - БНД Юлиан Ангелов, Александър Сиди, Борис Вангелов и Калин Поповски, младежката организация на партията и симпатизанти от цяла България.

На церемонията Джамбазки изнесе реч, в която подчерта важното значение на добросъседските отношения между братските народи. Той подчерта, че такива важни исторически събития трябра да бъдат чествани със съвместни тържества и припомни общото историческо минало, което имаме с Македония.

„Отбелязваме избухването на Илинденско-Преображенско-Кръстовденското ръстание. Защо го казвам, защото историческата истна е една. Това е едно въстание, което преобразява историята на българската нация, то показва единството на каузата на един въстанал свободен народ, който иска да живее по собствените си правиля. Свобода, национално единство и единение. То обединявя нас свободните българи, българите от Македония и от Тракия. Тази борба продължава не защото народите ни не са обединени, а защото продължава геополитическата манипулация на историческата истина. Ние признахме конституционното име на Македония и не приемаме някой друг надменно да диктува как да се казва Македония, особено онези от север“, каза Ангел Джамбазки.

Депутатът Борис Вангелов се обърна към хората емоционално. Ще ми се да вярвам, че днес героите от Илинден седят от дясно на Отца и с молитва се радват на нашето събиране днес, заяви Вангелов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България