Внесоха обвинителен акт в съда срещу циганка, удушила 84-годишна баба заради 5 лв.

Доживотен затвор чака 38-годишната убийца, която е в Сливенския затвор до началото на процеса в Пловдив

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в петък в съда обвинителен акт спрямо 38-годишната циганка Донка Петкова за това, че на 1 февруари 2017 г. в село Дълбок извор умишлено и при условията на опасен рецидив е удушила 85-годишната баба Иванка Кукова.

Деянието е извършено по особено мъчителен начин за пострадалата и с особена жестокост, а за извършеното от ромката престъпление по чл.116 ал.1 т.6 и т.12 във връзка с чл. 115 във връзка с чл.29 ал.1 буква А и буква Б от Наказателния кодекс най-тежкото наказание, което предвижда законът, е доживотен затвор без замяна. Спрямо обвиняемата Донка Петкова е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ и понастоящем тя се намира в затвора в Сливен, където ще остане до старта на процеса срещу нея в Окръжен съд - Пловдив.

11pl4004-donka-petkova-1До момента 38-годишната циганка е осъждана общо пет пъти, включително за грабеж, като за последно излязла от затвора през юни 2014 годинаи оттогава заживяла в пловдивското село Дълбок извор. Именно там през януари 2017 г. обвиняемата се запознала с бъдещата й жертва - 84 -годишната Иванка Кукова, която живеела в същото село.

Обвиняемата Донка Петкова й предложила да полага грижи за нея – да й пали печката, да помага в домакинството, срещу което да получава малко заплащане. Баба Иванка се съгласила и обвиняемата започнала да ходи всеки ден в къщата на пострадалата, вършела дребни домакински задължения, като за услугите получавала по 2-3 лева.

На 1 февруари 2017 г. към 9 часа сутринта обвиняемата Донка Петкова отишла в дома на баба Иванка. Възрастната жена била будна, облечена и седяла на едно от леглата в дневната стая. Обвиняемата почистила пепелта от печката, заредила с дърва и я запалила. След това седнала на леглото до Иванка Кукова, като поискала от нея 5 лева, за да си купи кафе и филтри за цигари. Пострадалата обяснила на обвиняемата Донка Петкова, че няма пари, защото още не била взела пенсията си.

Обвиняемата Донка Петкова се ядосала и се нахвърлила върху бабата, като я хванала за гърлото. Бабата се опитала за кратко да я отблъсне и казала, че ще й даде пари, когато вземе пенсията. Обвиняемата я ритнала и притиснала към ръба на плота на мивката, при което й причинила охлузвания по шията и главата.

След като я пуснала, Иванка Кукова паднала на пода в стаята. Обвиняемата скочила върху нея, притиснала я с колене в областта на гръдния кош и започвата да я стиска с ръце за шията, докато 84-годишната дребна женица престанала да дава признаци на живот. През цялото време, преди да настъпи смъртта й, пострадалата била в съзнание. Тя викала и правела опити да се отбранява, но безуспешно, тъй като циганката била много едра и яка.

След като разбрала, че Иванка Кукова е мъртва, обвиняемата свалила от ушите й златните обеци и ги прибрала в джоба на жилетката си. След това взела от етажа на къщата, който бил обитаван от баба Иванка два килима – единия тип „мокет“, а другия персийски, както и пътека, поставена в бял чувал, и прозрачна чанта с намиращите се в нея розов чаршаф, одеяло, хавлия и калъфка за възглавница и си тръгнала абсолютно спокойно и хладнокръвно.

За отнемането на тези вещи Донка Петкова е предадена на съд по обвинение за кражба при условията на опасен рецидив - престъпление по чл. 196 ал.1 т.1 във връзка с чл. 194 ал.1 във връзка с чл.29 ал.1 буква А и буква Б от Наказателния кодекс. По делото е установено, че отнетите вещи обвиняемата Петкова оставила в домовете на свои познати от селото, след което се прибрала в дома си и започнала да върши обичайните си задължения. Там скрила златните обеци в сак.

Малко по-късно същия ден роднини на баба Иванка Кукова открили трупа й и се обадили на тел. 112. Същия ден обвиняемата Донка Петкова била задържана. По делото е била назначена тройна съдебно-медицинска експертиза, според чието заключение, смъртта на Иванка Кукова е настъпила в резултат на механична асфиксия при притискане на шията с ръце (удушване).

Коментари

Задължително поле