Вносът на отпадъци - само през определени митнически пунктове

Пламен Стоименов
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров представи мерките в парламента

Само през определени митнически пунктове да влизат в България отпадъци от чужбина – това е една от мерките за контрол, които предложи министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Димитров представи идеите си пред депутатите от екологичната комисия в Народното събрание, предаде репортер на "Труд".

Министърът предложи и механизъм за пълен физически контрол на всички чуждестранни отпадъци при преминаването на границите ни. Той ще се осъществява от служителите на регионалните инспекции по околна среда. Те ще следят какво се внася през пунктовете, които ще бъдат определени за преминаването на товарите с бали. За целта МОСВ ще действа съвместно с Агенция „Митници“ и МВР.

Обмисля се и вариант за подаване на информация в реално време за всеки превоз с отпадъци, който влиза в България.

Отделно всички фирми, която се занимават с такава дейност, ще трябва да внасят в държавната хазна банкова гаранция. Всяко дружество, което получава отпадъци за преработване, ще трябва да уведомява регионалната екоинспецкция, че очаква товар.

По време на дискусията в парламентарната комисия по околна среда депутатът от ГЕРБ Светослав Иванов предложи за проследяване на камионите да се използва тол-системата.

По-рано през деня министър Димитров изпрати писмо до областните управители и общините. С него той ги призовава да засилят контрола за нерегламентирано съхранение на отпадъци и изхвърлянето им на забранени места.

Коментари

Задължително поле