Внук на Чингис хан разорил богатия град Мисионис

Години наред проф. Николай Овчаров и Стефан Иванов водят разкопките на Мисионис

И тази година държавата отказа да финансира археологическите проучвания на нашумелия античен и средновековен център Мисионис. Подпомогнати изцяло от Община Търговище,  археолозите Стефан Иванов и проф. Николай Овчаров все пак продължиха разкопките на древния град. През този сезон те бяха насочени към главната улица на богатия античен град, създаден през V-VI в. като търговско средище на римските провинции в днешна Североизточна България.

През XIII-XIV в. древното селище се възражда, вече като средновековен град с името Косово. Неговите жители строели къщите си направо върху изоставените антични улици и площади. Именно там са установени останките от масивни каменни жилищни сгради, датирани в епохата на Второто Българско царство. Според намираните монети някои от тях са съществували само до средата на XIII в., когато са били опожарени. Във вътрешността им се откриват изгорели ракли с покъщината и полустопени накити от благороден метал. Този пожар се свързва с едно събитие, за което историците отдавна търсят доказателства.

Опожареното от монголите жилище на Мисионис/Косово

Става дума за ужасното нашествие в Европа на наследниците на страшния монголски владетел Чингис Хан. Създадената от него само за няколко десетилетия огромна империя се простира от Тихия океан до Източна Европа. В 1240 г. командваната от внука на Чингис Хан, Бату, армия превзема великия Киев и останалите руски градове и започва настъпление в Източна и Централна Европа. Християнските армии търпят повсеместни поражения от монголите с изключение на една-единствена победа над тях, постигната през пролетта на 1241 г. от българските войски, водени от великия цар Иван Асен II. Скоро обаче той умира, а след като са разгромили Полша и Унгария, през 1242 г. монголите решават да накажат България. Те се възползват от това, че на престола вече е малолетният Коломан І.

Позлатена сребърна обеца от Второто царство, намерена при разкопките

В резултат на тяхното нашествие вероятно са превзети някои от големите градове на царството. Персийският историк Рашид ад-Дин Хамадани сочи като командващ монголската армия друг внук на Чингис Хан на име Кадан. Той завладял „...след големи сражения” много български градове и дори столицата Тирнин (Търновград). Нападението на Кадан е оставило ярки следи от разрушения в северните провинции на Българското царство. Археологическите находки показват, че животът замира за известно време в много центрове на Северна България. Важно доказателство са заровените монетни съкровища, намерени в Ловеч, Велики Преслав, Велико Търново, Шумен и Варна. Дебели слоеве пожарища с монети от това време се откриват в Дръстър (Силистра), Свищов и царския дворец в Търновград.

Сребърна позлатна апликация с тегло 4 г за скъпоценен колан на благородник, открит през 2023 г.

Ето че сега следи от тези драматични събития се откриват и в Мисионис/Косово край Търговище. Явно градът е бил превзет и опожарен от монголите на Кадан през пролетта или лятото на 1242 г. Азиатските нашественици не се задържат и заминават за Монголия, където е трябвало да изберат нов велик хан. А средновековният град край днешния Търговище бързо се възражда от пепелта, за да достигне нов разцвет през XIV в. в епохата на цар Иван Александър Асен. Именно от това време са откритите през тази година множество сребърни монети, уникални сребърни позлатни апликации за мъжки аристократични колани и сребърни позлатени обеци на богати благородни дами.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука