Водата отнесе дървения мост при Дряновския манастир

Снимка: БТВ

Водната стихия разруши част от моста, по който се стига до Дряновски манастир. Полагат се усилия да се възстанови, но от светата обител отказват да поемат дори част от ремонта на съоръжението. Кметът на Дряново Мирослав Семов заяви пред БТВ, че ще търси съдействие от комисията по бедствия и аварии, понеже щетите са доста сериозни.

"Това не е първата повреда на моста. Всяка година поне два пъти се ремонтира", добави Семов.

Пластмасови отпадъци, наноси и изгнили дървета са избутани от водата, а една от възможните причини може да е непочистното дере. Семов обясни, че преди две години е предложено в лицето на митрополит Григорий да се измести отворът на манастира с няколко метра по-нагоре в същия вид, който има и да се зазида с каменна зидария долния отвор, за да повдигнем моста, като се запази автентичния вид и да не пречи на поречието на реката при подобни природни явления.

Той заяви и че по моста минават 50 хиляди туристи годишно и е важно да се осигури безопасността им. "Освен това той е и връзка между манастира и природните забележителности в района", добави Милко Илиев, секретар на туристическото дружество в Дряново.

Мостът към Дряновския манастир е един романтичен мост, основен подход към пещера Бачо Киро, която се посещава годишно от около 50 хиляди човека, добави още Илиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България