На 8 април 2020 да почерпят

Лъвовете със съдбовно запознанство, Рибите да бъдат отговорни към семейните задължения – Дневният хороскоп на Алена

5G мрежата е невинна

Грипът е ПРИЛЕПчива болест Не е необходимо да сте луд, за да четете това, но помага

Земеделското министерство иска търговските вериги да бъде излагана повече продукция на местни производители

Надигат се бунтове на глада На хората им свършват парите и търпението

Пандемията от коронавирус е засегнала 81% от работещите по света

Двама души са излекувани от Covid-19 с кръвна плазма

76 починали от коронавируса в Турция за 24 часа

Тръмп: СЗО оплеска нещата

Испания разчита на безработни и чужденци за земеделска работа

COVID-19 блокира здравеопазването Водещи специалисти искат прегледите да бъдат възстановени

Фермерските пазари тръгват с по-малко сергии Продавачи и клиенти на 2 метра разстояние

Менда Стоянова: Мярката 60/40 няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси

Банката за развитие подкрепя със 75 млн. лв. Пощенска банка и Общинска банка

Водороден автомобил завладя изложението в Горна Оряховица Млади изобретатели представиха хуманоиден робот, спортни автомобили аеродинамичен тунел и много други техно-чудеса

Студенти от Техническия университет в София създадоха автомобил „Феникс“, който се задвижва с водород.

Над 310 автори на уникални разработки участваха в изложението „Младежко техническо творчество“

Клуб „Роботи-Бяла“ обраха овациите с прототип на манипулатор за сортиране на изделия и материали в производствения процес.
Клуб „Роботи-Бяла“ обраха овациите с прототип на манипулатор за сортиране на изделия и материали в производствения процес.

Над 310 ученици, студенти и научни работници се включиха в третото издание на изложението „Младежко техническо творчество“ в Горна Оряховица. Близо 60 са творческите колективи, които представиха иновативни изобретения. 29 от отборите са представители на професионални гимназии, останалите са от техническите университети в Габрово, Русе и София и от БАН. Сред представените разработки има роботи, платформи, които се управляват дистанционно, дронове, 3D принтери, роботизирани ръце и дори автомобили.

Изложението, което има състезателен характер, стартира в четвъртък и ще продължи до събота.

Ученици от професионалната гимназия в Гоце Делчев показаха разработен от тях слънчев панел от кенчета на безалкохолни напитки, който преобразува слънчевата енергия в топлинна. Те се представиха и с изфабрикуван от тях апарат за точкови заварки.

Клуб „Роботи-Бяла“ обраха овациите с прототип на манипулатор за сортиране на изделия и материали в производствения процес. „Изделието има изпълнителна, подготвителна, управляваща, силова и захранваща част. Изпълнителната се състои от роботизирана ръка с 6 степени и пълна свобода на движенията. Чрез сензори устройството сортира стоката по цвят, а допълнителен механизъм подава опаковките. „Роботът може да работи в три варианта“, обясняват изобретателите му Симеон Балтаджиев, Йордан Ганев и Мирослав Павлов. Младежите от 9 и 12 клас са създали системата за 3 месеца.

Ръководителят на програми за подпомагане на образованието Ангел Бъчваров от „Техно Меджик Ленд“ в София Тех парк демонстрира рисуване по пясък, което е съчетание на изкуство и технологии и показва как се управляват инструментите в съвременните машини при изработката на детайли. Интерес предизвика и демонстрацията на плазма, както и псевдохолограма чрез вдлъбнати огледала, която показва различните свойства на оптичните системи. „ В „Техно Меджик Ленд“ разполагаме с около 40 експеримента, чрез които искаме да привлечем вниманието на подрастващите към високите технологии“, обясни Ангел Бъчваров.

Студентите от Техническия университет в София Цветомир Генчев и Александър Петков пък приковаха вниманието на присъстващите с причудливия състезателен автомобил „Феникс“, който се задвижва с водород. Возилото е изцяло конструирано от студенти за около година.

Щандът на Клуба по авиомоделизъм в Горна Оряховица предизвика респект с експонираните ракети-носители, които са копие на действащи армейски, но са предназначени за състезания, в които се оценяват височината на летене, продължителността на полета и др. Показани бяха и радиоуправляеми модели.

Трима зрелостници от в Бургас пък заинтригуваха посетителите с изобретения от тях аеродинамичен тунел. Младите техничари обясниха, че това е тръба, през която преминава поток въздух и чрез него се изследва аеродинамиката на различни обекти. Устройството може да намери приложение при конструирането на самолети, вертолети, автомобили.

Хуманоиден робот е създал инж.Росен Христов от Шумен.
Хуманоиден робот е създал инж.Росен Христов от Шумен.

Хуманоидният робот на инж. Росен Христов от Шумен беше сред най-атрактивните експонати в спортната зала в Горна Оряховица. „Всички детайли и системи са ръчно изработени. Дясната ръка е с пет пръста и абсолютно наподобява човешката. Роботът е с човешки ръст, манипулира с различни тежести и борави с инструменти. Може да бъде използван за работа в опасна среда“, обясни инж. Христов.

Клубът за програмисти от Велико Търново пък показа система за свързване на сензори на разстояние до 15 километра. „Идеята е в целия град да бъдат поставени сензори, които ще позволят ефективно управление и контрол на ресурсите на населеното място. Така всеки чрез телефона си ще може да проследява движението на автобусите от градския транспорт, температурата на въздуха, влажността, запрашеността и още много други показатели“, обясни Невен Боянов.

Екип от Техническия университет в Габрово показа смарт електрическо табло за интелигентно ел. захранване на домове, офиси и дори на производствени халета. Изобретението позволява включване на различни електроуреди от разстояние, следене за разхода на електроенергия и др.

С уникални миниатюрни пиана, робот следящ линия, автоматизирана хранилка за кучета, 3 D мишка, хуманоидна ръка, 3 D принтер пък бе отрупан щандът на учениците от гимназията по компютърни технологии и системи в Правец.

Пъстри теменуги бяха разцъфнали в смарторанжерията, изработена от представители на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Разработката позволява контролирано напояване и наторяване, поддържане на необходимите температура и влажност на въздуха. „Към изобретението ни вече проявиха интерес зеленчукопроизводители, които при контролиране на въпросните параметри, ще постигнат увеличение на добивите с над 30 %“, категорични са създателите на умната оранжерия.

Средношколци от Горна Оряховица се изявиха със специална технология за производство на графен. „Това е материал на бъдещето. Той е свръх топло и електропроводим и е 200 пъти по-здрав от стоманата. Има почти пълна разтворимост във вода. Всички тези качества го правят широко приложим“, казват зрелостниците.

Умна оранжерия, създадена от представители на Русенския университет.
Умна оранжерия, създадена от представители на Русенския университет.

В изложението участват фирми, които представят разработки за оптимизиране на образователния процес с технически средства за най-малките и за учениците от V до VІІ клас.

80 учители от цялата страна ще преминат тридневно обучение от педагози на Професионалната гимназия по електроника и електротехника „М. В. Ломоносов“ в железничарския град. Пред тях фирма „Техномеджик“ демонстрира атрактивни технически устройства, които са подходящи за обучение на децата. В един от дните е предвидена лекция за изкуствения интелект, подготвена от проф. д-р Георги Попов.

Около 13 000 лева е наградният фонд, като паричните премии са осигурени от фирми. Останалите награди са предметни. Победителите ще станат ясни на 13 октомври, когато ще бъде закрито изложението.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.