Водороден автомобил завладя изложението в Горна Оряховица

Студенти от Техническия университет в София създадоха автомобил „Феникс“, който се задвижва с водород.

Млади изобретатели представиха хуманоиден робот, спортни автомобили аеродинамичен тунел и много други техно-чудеса

Над 310 автори на уникални разработки участваха в изложението „Младежко техническо творчество“

Над 310 ученици, студенти и научни работници се включиха в третото издание на изложението „Младежко техническо творчество“ в Горна Оряховица. Близо 60 са творческите колективи, които представиха иновативни изобретения. 29 от отборите са представители на професионални гимназии, останалите са от техническите университети в Габрово, Русе и София и от БАН. Сред представените разработки има роботи, платформи, които се управляват дистанционно, дронове, 3D принтери, роботизирани ръце и дори автомобили.

Изложението, което има състезателен характер, стартира в четвъртък и ще продължи до събота.

Ученици от професионалната гимназия в Гоце Делчев показаха разработен от тях слънчев панел от кенчета на безалкохолни напитки, който преобразува слънчевата енергия в топлинна. Те се представиха и с изфабрикуван от тях апарат за точкови заварки.

Клуб „Роботи-Бяла“ обраха овациите с прототип на манипулатор за сортиране на изделия и материали в производствения процес. „Изделието има изпълнителна, подготвителна, управляваща, силова и захранваща част. Изпълнителната се състои от роботизирана ръка с 6 степени и пълна свобода на движенията. Чрез сензори устройството сортира стоката по цвят, а допълнителен механизъм подава опаковките. „Роботът може да работи в три варианта“, обясняват изобретателите му Симеон Балтаджиев, Йордан Ганев и Мирослав Павлов. Младежите от 9 и 12 клас са създали системата за 3 месеца.

Ръководителят на програми за подпомагане на образованието Ангел Бъчваров от „Техно Меджик Ленд“ в София Тех парк демонстрира рисуване по пясък, което е съчетание на изкуство и технологии и показва как се управляват инструментите в съвременните машини при изработката на детайли. Интерес предизвика и демонстрацията на плазма, както и псевдохолограма чрез вдлъбнати огледала, която показва различните свойства на оптичните системи. „ В „Техно Меджик Ленд“ разполагаме с около 40 експеримента, чрез които искаме да привлечем вниманието на подрастващите към високите технологии“, обясни Ангел Бъчваров.

Студентите от Техническия университет в София Цветомир Генчев и Александър Петков пък приковаха вниманието на присъстващите с причудливия състезателен автомобил „Феникс“, който се задвижва с водород. Возилото е изцяло конструирано от студенти за около година.

Щандът на Клуба по авиомоделизъм в Горна Оряховица предизвика респект с експонираните ракети-носители, които са копие на действащи армейски, но са предназначени за състезания, в които се оценяват височината на летене, продължителността на полета и др. Показани бяха и радиоуправляеми модели.

Трима зрелостници от в Бургас пък заинтригуваха посетителите с изобретения от тях аеродинамичен тунел. Младите техничари обясниха, че това е тръба, през която преминава поток въздух и чрез него се изследва аеродинамиката на различни обекти. Устройството може да намери приложение при конструирането на самолети, вертолети, автомобили.

Хуманоидният робот на инж. Росен Христов от Шумен беше сред най-атрактивните експонати в спортната зала в Горна Оряховица. „Всички детайли и системи са ръчно изработени. Дясната ръка е с пет пръста и абсолютно наподобява човешката. Роботът е с човешки ръст, манипулира с различни тежести и борави с инструменти. Може да бъде използван за работа в опасна среда“, обясни инж. Христов.

Клубът за програмисти от Велико Търново пък показа система за свързване на сензори на разстояние до 15 километра. „Идеята е в целия град да бъдат поставени сензори, които ще позволят ефективно управление и контрол на ресурсите на населеното място. Така всеки чрез телефона си ще може да проследява движението на автобусите от градския транспорт, температурата на въздуха, влажността, запрашеността и още много други показатели“, обясни Невен Боянов.

Екип от Техническия университет в Габрово показа смарт електрическо табло за интелигентно ел. захранване на домове, офиси и дори на производствени халета. Изобретението позволява включване на различни електроуреди от разстояние, следене за разхода на електроенергия и др.

С уникални миниатюрни пиана, робот следящ линия, автоматизирана хранилка за кучета, 3 D мишка, хуманоидна ръка, 3 D принтер пък бе отрупан щандът на учениците от гимназията по компютърни технологии и системи в Правец.

Пъстри теменуги бяха разцъфнали в смарторанжерията, изработена от представители на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Разработката позволява контролирано напояване и наторяване, поддържане на необходимите температура и влажност на въздуха. „Към изобретението ни вече проявиха интерес зеленчукопроизводители, които при контролиране на въпросните параметри, ще постигнат увеличение на добивите с над 30 %“, категорични са създателите на умната оранжерия.

Средношколци от Горна Оряховица се изявиха със специална технология за производство на графен. „Това е материал на бъдещето. Той е свръх топло и електропроводим и е 200 пъти по-здрав от стоманата. Има почти пълна разтворимост във вода. Всички тези качества го правят широко приложим“, казват зрелостниците.

В изложението участват фирми, които представят разработки за оптимизиране на образователния процес с технически средства за най-малките и за учениците от V до VІІ клас.

80 учители от цялата страна ще преминат тридневно обучение от педагози на Професионалната гимназия по електроника и електротехника „М. В. Ломоносов“ в железничарския град. Пред тях фирма „Техномеджик“ демонстрира атрактивни технически устройства, които са подходящи за обучение на децата. В един от дните е предвидена лекция за изкуствения интелект, подготвена от проф. д-р Георги Попов.

Около 13 000 лева е наградният фонд, като паричните премии са осигурени от фирми. Останалите награди са предметни. Победителите ще станат ясни на 13 октомври, когато ще бъде закрито изложението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи