Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 12.12.2019

На 12 декември 2019 да почерпят

Излиза сказание за Боян Мага Нов роман от Павлина Павлова за сина на Симеон

„Локо“ (София) покани Стойчо Стоев

Учениците от кърджалийското училище, чието стълбище пропадна, ще учат в други сгради

Сър Антъни Хопкинс: Актьорите са глупави

Джонсън печели вота, но с малка преднина

Купуваме още един правителствен самолет (обзор) От 2014 г. „Фалкон”-ът е аварирал над 20 пъти

Депутати от БСП пред “Труд”: Корнелия Нинова не владее групата си При избора на Сотир Цацаров червената група се разцепи наполовина

Турция заплаши да изгони американските войници от базата „Инджирлик”

Манолова открива временна приемна във Видин

Свършват мъките с данъчните декларации

Дължими налози за служебен аванс за шефа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 12 декември 2019

„Германският пациент” от Михаил Вешим Ще спаси ли българската пукница Хер Бекер

Военните заплати скачат с 20 процента?! За да решим проблема с недостига на военнослужещи, това трябва да се случва всяка година

До края на годината военните заплати ще се вдигнат с 10 процента. А от следващата с още десет. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов във Велико Търново, след като 155 курсанти в НВУ „Васил Левски“ положиха клетва. Паралелно с това той направи поредната тъжна констатация, че армията ни се нуждае от повече от 5500 военнослужещи. Ако обещанието се сбъдне, това ще бъде второто 10-процентно вдигане на възнагражденията във Въоръжените сили за тази година. И ще се избегне още по-голям дисбаланс между заплатите на военнослужещите и държавните служители.

За вероятността да се стигне до нежелан резултат „Труд“ предупреди преди няколко седмици. След като бе обявено нарастването на заплатите на държавните служители с 10 на сто от началото на следващата година, попитахме „Ще има ли второ 10-процентно увеличение на заплатите на военните, при положение, че първото вече е предвидено?“ Под първото имахме предвид предвидените за персонал повече от 97 млн. лв. в бюджета на МО за 2019 г. Ясно беше, че ако ги няма тези нови 10 процента, за които говори министърът във Велико Търново, възнагражденията на военните отново ще изостават чувствително от парите на останалите, които служат на държавата. Което едва ли ще реши проблема с недостига на кадри. По мнение на хора от ръководството на МО, сега сме на ръба, т.е. какъвто е отливът, такъв е и приливът от хора в армията. Вече стана пределно ясно, че с обяви във вестник или по радио войници не се набират. Точно за това възможната правилна стъпка в следващите три месеца е вдигане на военните заплати поне с 20 процента. Всяка грешна стъпка в политиката по-нататък може да търкулне процеса надолу и да го направи необратим.

В този смисъл се очертават още няколко проблема. Те са много актуални, като имаме предвид, че до края на месеца правителството трябва да е готово с бюджета за следващата година.

Първият е да се реши веднъж завинаги въпросът с базата за определяне основното месечно възнаграждение на военнослужещите. Това трябва да стане именно в Закона за държавния бюджет. Сега е 380 лв. Висшето военно ръководство държи да се регламентира обвързване с минималната работна заплата на страната. Сега тя е 510 лв. Разликата е очевидна.

Второ, финансовите средства за персонал да се отпускат на основата на щатовете, а не на списъчния състав. Вече години наред в становищата си по бюджета Комисията по отбрана констатира този факт, но само толкова. Намирането на решение ще има ефект поне в две посоки. От една страна ще се създадат условия за попълване на вакантните длъжности, а от друга – там, където натоварването е по-голямо заради недостиг на кадри, ще може допълнително да се стимулира личният състав.

Трето, налага се по-бързо придвижване на подготвените промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили, които целят разделяне със сегашната система, при която военнослужещи с едни и същи звания вземат почти еднакви заплати, а отговорностите им са доста различни.

Четвърто, повече от необходимо е бързо и точно ориентиране на отговорните фактори в задаващите се, но все още твърде неясни и противоречиви, промени в пенсионната система. Да се предвиди как биха реагирали придобилите право на пенсия военнослужещи, т.е. тези, от които се очаква след 4-5 години да заемат висши командни длъжности, ако, както е записано и сега в КСО, от следващата година падне т. нар. таван на новоотпуснатите пенсии. Проблемът е дали тази или някоя друга промяна в пенсионния режим, няма да мине покрай ушите на тези, които трябва да предвиждат какво би било влиянието върху кадровия процес, т.е. върху броя на рапортите за уволнение. Такава вълна вече е заливала армията. Отговори на въпросите ще има скоро, по-добре е обаче, да не се дава шанс на негативните последици.

До юли 2020 г. се очаква да завърши първият по рода си у нас Стратегически преглед на сигурността и отбраната. На негова основа ще последват нови документи, претендиращи да покажат развитието и на Въоръжените сили до 2032 г. Няма да е лошо тези, които ги разработват и по-късно приемат, да прочетат старите, т.е сега действащите. И да внимават да не бъдат преписани пожелателните текстове в раздела за хората в отбраната. Там, например, е регламентирано, че комплектуването на въоръжените сили трябва да става с подготвен и мотивиран личен състав. Изминаха три години, откакто изпълняваме тази Програма 2020, но все още продължаваме да говорим както за дефицит от военнослужещи, така и за демотивация на личния състав. Като че ли е крайно време социалният статус на военнослужещите да влезе в списъка от отбранителни способности на държавата. И когато съюзниците ни преценяват дали сме оперативно съвместими или не, да имат предвид поне заплатите на хората с пагони. Но ако вървим с по 20 процента на година, може скоро да ни сочат и за пример.

 

Реалността дава сурова оценка

Министър Каракачанов смята, че недостигът на офицери в Българската армия може да се преодолее с увеличаване на приема във висшите военни училища. За съжаление реалността е друга. На 12 октомври в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново той поздрави 155 курсанти-първокурсници, които положиха военна клетва. По същото време през миналата година се заклеха 180 курсанти, а през 2016 г.– 170. Още един показател за престижа на военната професия у нас.

Още по темата

 1. Каракачанов: Над 5500 души е недокомплектът в Българската армия Миналата година увеличихме заплатите с 10%, тази година - с още 10%, следващата година ще има още 10%, обяви министърът на отбраната

 2. Армията в сянката на МВР Права ли е Световната банка, че персоналът на вътрешното ни ведомство е сред най-добре платените в Европа, или да

  От
  Изображение на Евгени Генов
 3. Ако каже Горанов, ще има казарма Идеята на патриотите за наборната служба е сладка химера, трябват поне 60 млн.лв. годишно

  От
  Изображение на Евгени Генов
 4. За да приемем 5000 войници 60 млн. лв. трябват за доброволна наборна казарма 2017 г. е с най-слаба раждаемост от десетилетия

 5. Армията закъса и за ефрейтори

  От
  Изображение на Спирдон Спирдонов
 6. Военната академия закъса за преподаватели Проблемът, както в цялата армия, е в ниското заплащане

  От
  Изображение на Спирдон Спирдонов
 7. Каракачанов: Някой дебело е мазал филията за сметка на армията

 8. Каракачанов иска 1000 лв. войнишка заплата

 9. Служебният военен министър констатира проблем след проблем Армията свикна с обещанията на политиците

 10. „На нож!“ с галош

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. Абе разпускайте я тази ненужна и безполезна армия, барабар с министъра ѝ. Освен да правят мазни тулупи за наша сметка и да разцъкват игрички, друга работа нямат.

  1. Явно ти трябва да станеш военен,за да може да вдигнеш нивото…

 2. не повишавайте заплатите на офицерите, а само на войниците! каза:

  Трябва да се увеличат заплатите само на войниците-редници и ефрейтори. Заплатите на офицерите и без това вече са предостатъчно високи, с достатъчно привилегии и обгрижване. Високите заплати не офицерите не привличат редници за служба в армията, даже напротив! Огромна е разликата между заплатата на редници и офицери. Офицери-предостатъчно има, редници няма. Вдигането с 10 процента на заплатите ще остави заплатата на редник-ниска, а на офицер-още по-незасулжено висока, и няма да реши проблемът с липсата на войници.

  1. Явно ти си експерта. Даде и оценка на офицерите, че получават „много“. Ти колко искаш да получават, по-малко от редника ли. Разликата от редник до примерно „летенант“, знаеш ли колко е, не говоря само за звания…Помисли преди да спамиш.

 3. ако ще ходят да изнасят демокрация в афганистан и мали – янките и французите да им плащат заплатите…

 4. Годините за възраст наредниците трябва да се вдигне защото с това бутане на възръстта на 46 доста обучени войници ги уволниха защото системата ги изхвърли. Едновременно с това и войниците напускат а тези които малко им остава до навършване на предела,хукна всички сержанти да стават. А дали имат качества това не е важно. И да попитам това стимулиране ли е да стоят войниците на служба или сами си гоним войската. Щом може да служи и си покрива нормативите ,трябва да му се дава възможност да служи.Зсщо е тази възрастова граница за войниците?

  1. Братле,съгласен съм с теб!Сега за сержанти пращат „куцо“,“кьораво“и …..жени разбира се…..
   Служа почти 10 години и се чудя като теб след като покривам всички критерии да бъда заслужено сержант дали да очаквам нещо от армията…..
   Телефоните все още играят съществена роля в кариерното развитие на ставащи и неставащи!!!
   Такава е реалността!!!

 5. 1989-1991 служих в БНА и заплатата ми беше 1.80 до 3.60 лева. Редник, ефрейтор, младши сержант. Безплатна обмундировка (облекло), спане, ядене, вода, отопление и други екстри. От първия до последния ден си мислех как ще се се махна от родната казарма. Когато последно ни държа реч батальонния командир и вече ни пуснаха, не потърсих ни безплатен билет за влака, нито вещи от мешка, шкафче и други забравени неща, а се прекръстих и си обещах никога да се служа – нито на армия, нито на полиция, нито на когото и да било. Така си я карам и досега. Пък който иска да се занимава с фатмаци, шапкари, уставняци и каквито и да било силови служители. Не е и до парите. Даже при маршрута си избирам да не минавам край казарми, полиция, съд, община. Отвращават ме.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.