Връхлита ни мощна геомагнитна буря

Изригванията идват от слънчево петно, което е 15 пъти по-голямо от Земята

Мощна геомагнитна буря, която ще връхлети Земята на 11 май, предупредиха астрономите. Според данните от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), тя ще е от клас G4, което е едно ниво по-ниско от G5. Това е първото подобно предупреждение от 2005 г. насам, уточняват от агенцията.

Слънчеви изригвания от най-висок клас са регистрирани в последните две седмици. Това се дължи на огромно петно на повърхността на Слънцето, чиято ширина е 15 пъти тази на Земята.

AR3664 не е обикновено слънчево петно. През последните дни тъмното петно на повърхността на Слънцето се разрасна, превръщайки се в едно от най-големите и най-активни, наблюдавани през този слънчев цикъл, отбелязва сп. Space. 

То привлече вниманието на учените преди дни, след като Центърът за прогнозиране на космическото време на Националното управление за изследване на океаните и атмосферата (NOAA) в САЩ предупреди за повишен риск от слънчеви изригвания.

В четвъртък са регистрирани общо три изригвания от най-висок клас Х, като последното изригване на Слънцето с тази мощност е било на 9 май. Изригването X1.1 е с продължителност 37 минути. По-рано беше съобщено за изблици Х1.0 и Х2.2.

Изригванията се класифицират въз основа на система, подобна на скалата на Рихтер за земетресенията, която разделя слънчевите изригвания според тяхната сила. Клас Х е най-интензивната категория изригвания, а най-малките са клас А, следвани от B, C, M и X. Всяка буква представлява 10-кратно увеличение на енергийния поток. Така че Х е десет пъти повече от М и 100 пъти повече от С. Числото, което следва буквата, дава повече информация за нейната сила. Колкото по-голямо е числото, толкова по-силно е изригването.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука