Всеки трети случай на импотентност е от стрес

90% от мъжете поне веднъж са имали „засечка“, преди да стигнат 40-те

За импотентността или нарушението на еректилната функция не е прието много да се говори, тъй като е заболяване, несвойствено за геройската натура на съвременните мъже. Въпреки че този  проблем е доста разпространен сред тях...

Почти 50% от мъжете на възраст между 40 и 70 години, в една или друга степен, са изпитали какво е това импотентност. Тя се отличава от другите сексуални проблеми, които изпитват мъжете. Не е свързана със сексуалното желание, а с възможността за неговото осъществяване. Партньорите, които имат проблем със своята импотентност, не могат да поддържат ерекцията си достатъчно дълго, за да удовлетворят себе си и жената до тях. Импотентността влияе и на мъжката, и на женската психика, има деструктивен ефект и затормозява отношенията.

Причини и следствия

Една от причините за импотентността се явява възрастта. Пикът на половата активност при мъжете е в периода между 16 и 25 години, след което тя започва постепенно да отслабва. Около 5% от мъжете на възраст около 40-те страдат от пълна импотентност, а към 70-те тази цифра се увеличава 3 пъти.  Разбира се, не бива да се пренебрегват и другите фактори, които влияят за съхраняване на сексуалната активност в продължение на дълги години, като наследствеността и начинът на живот.

Пушенето, алкохолът, наркотиците, високото кръвно налягане, заболеванията на сърдечно-съдовата система, диабетът, страничните ефекти от приема на медикаменти не бива да се игнорират. Рано или късно тези фактори създават проблеми с мъжествеността. Задължително трябва да се има предвид и психологическото състояние на мъжете. Статистиката сочи, че всеки трети случай на импотентност е предизвикан от психологическа причина - сексуални травми, получени в детска възраст, стрес, умора.

В търсене на адекватно лечение

Съществуват различни начини за справяне с импотентността. Предлагат се приспособления и кремове с локално действие като лидерското място заемат различните хормонални препарати. Най-популярното средство е виаграта, която се прилага 1 час преди половия акт и действието й продължава средно 3-4 часа. Според някои пациенти ефектът й може да трае и цяло денонощие. Не на всеки мъж обаче му понася този препарат, съществуват някои противопоказания и странични ефекти: сънливост, главоболие, хиперемия (нарушение на периферното кръвообращение).

Как да реагира жената

Тя не бива да се поддава на емоциите си. Налага се да бъде деликатна. Отсъствието на ерекция може да се случи веднъж на партньора й, а неадекватната й реакция да му създаде комплекс, който да стане причина за повторение на инцидента.

Добре е да поговори с мъжа до себе си. Понякога това може да е тежък и неприятен разговор, но след като са в интимни отношения, трябва открито да се обсъждат и проблемите. Налага се да го попита дали трудности с ерекцията са се появявали и друг път. Статистиката сочи, че 90% от мъжете още преди да достигнат 40-те поне веднъж са изпитвали отсъствието на ерекция, затова е важно в подобна ситуация той да не се поддава на паниката. В зависимост от това дали му е за първи път, или се случва систематично, е необходимо да се реши как да се постъпи по-нататък. Жената трябва да направи всичко възможно, за да насочи партньора си към специалист.

Какво не бива да прави партньорката

На първо място - да не го дразни. Мъжкото его, както и женското, е доста чувствително. Съзнанието за собственото безсилие и без това е сложен психологически проблем за него, който поражда чувство за страх и за в бъдеще, така че е по-добре да не се налива масло в огъня.

От друга страна, тя не бива да се прави, че нищо не забелязва. Колкото и да се игнорира мъжкият провал, той няма да изчезне. Налага се партньорът да се справи с него. Жената не бива и да се измъчва заради партньора си. Да таи в себе си неудовлетвореност поради несполуката му да осъществи полов акт, също е излишно. Тя също има потребност от подкрепа. Добре е да се консултира с психолог или сексолог, да каже на близка приятелка или роднина. Важно е да има предвид, че не е единствена с подобен проблем.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве