Лекарствата срещу COVID-19 (ИНФОГРАФИКА)

Със секс да избием глобата за разходка! Сайтът Pornhub обяви официално, че плаща по $3500 за аматьорско видео

Разширяват Монако за повече луксозни домове

Правителството прие измененията в държавния бюджет за 2020 г. Предвижда се изтегляне на до 10 млрд. лв. държавен дълг

Продажбите на жилища в Сингапур се увеличават

Две жени са пострадали при катастрофа в Благоевград

Третият тест за коронавирус на Ангела Меркел също е отрицателен

Колумбийски бунтовници слагат оръжието

Отсрочват заемите на няколко стъпки Започват с 2-3 месеца, а при необходимост ще има удължаване за мораториума

Меган и Хари приключиха със задълженията си към кралското семейство

Компаниите не променят плановете си

КПП-та и пеши патрули в Бургаското гето

Военен кораб с 1000 болнични легла пристигна в Ню Йорк, за да помага в борбата с коронавируса

Винетките без компенсации от АПИ

Тръмп: Над 2 млн. американци можеха да загинат от COVID-19, ако не бяхме въвели мерки

Вселената осиротя без Стивън Хокинг Великият учен премина “отвъд хоризонта на събитията”

Преди четири години излезе филм за живота му

18-2Стивън Хокинг – най-прославеният учен на нашето време – почина на 76-годишна възраст в дома си в Кеймбридж, съобщи семейството му, цитирано от британските медии. Легендарният астрофизик и автор оставя трайна след в научния и културен пезайж на Запада (и отвъд) със своите теории за организацията на Вселената, естеството на времето и загадката на черните дупки.

“Ние сме дълбоко опечалени и натъжени, че нашият възлюбен баща почина днес. Той беше велик учен и изключителен човек, чиято работа и наследство ще живеят в продължение на много години. Неговата смелост и упоритост, неговият хумор вдъхновяваха хората по целия свят”, се казва в изявление на близките му.

Хокинг бе смятан от някои за най-влиятелния учен след Айнщайн и най-ярката звезда в съвременната астрофизика. Той постига световни успехи в областта на астрофизиката докато е почти напълно парализиран от коварна болест на моторните неврони. Въпреки тежката си съдба, тоя покори върха на науката и плени света със своето великолепно писане и чувство за хумор. Преди четири години се появи и филма за живота на гения, озаглавен “Теорията на всичко”, който беше своеобразно любовно писмо към неговото дело и приноса му към прогреса на човечеството.

18_100Хокинг е сред учените, повлияли най-много на съвременното разбиране за Вселената с работата си върху черните дупки и с научнопопулярни произведения като “Кратка история на времето”, продадена в над 10 милиона копия. Книгата описва на разбираем език структурата, произхода и развитието на Вселената, разглежда явления като Големия взрив и основите на квантовата механика. В интервюта и публикации той е заявявал, че уврежденията му не са били значим проблем в работата му в теоретичната физика, а дори в известен смисъл са му “помогнали”.Още на 17 г., Хокинг получава място в Оксфорд. Близо 11 г. по-късно идва и големият пробив в изследването на черните дупки в изследванията му заедно с Роджър Пенроуз, когато двамата прилагат математиката на черните дупки към цялата Вселена. Те създават и теоремата на Хокинг-Пенроуз за ранното развитие на Вселената след Големия взрив и експоненциалното й разширяване след състояние на много по-висока температура и плътност.

Четири години по-късно предложението му, че черните дупки излъчват топлина, преди да изчезнат, доведе до множество дебати в съвременната наука за Космоса. С годините той разработи и други теории за тях, включително в последните години – че те може да водят към други вселени.

През 1965 г. се жени за младежката си любов Джейн Уайлд, въпреки че диагнозата вече му е поставена. Бракът им продължава 26 години. През 1995 г. сключва втория си брак – с Илейн Мейсън, сестрата, която тогава се грижи за него – и двамата остават заедно в продължение на 11 години.

Той бе известен със своите цитати, сред които: “Моите очаквания бяха сведени до нула, когато бях на 21 г. Всичко от тогава досега е бонус”, “Едно от основните правила на Вселената е, че нищо не е перфектно. Перфектното просто не съществува. Без неперфектното нито вие, нито аз щяхме да съществуваме”, “Гледайте нагоре към звездите, а не долу в краката си. Опитвайте се да осмисляте това, което виждате и се чудете защо съществува Вселената. Бъдете любопитни.”

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Ей соросоиди вашите герои не са наши герои ! Махайте се от животи ни !
    Изобщо не съм натъжен нито опечален!

    1. Разбира се.Твоите герои са пияните руснача,дрънкащи оръжие и пръскащи отрова.

  2. заем! заем! кредит!!!Търсите ли за почтен и акредитирани частен заем компания, която предоставя заеми за живота възможност.Ние предлагаме всички видове кредити в много бързо и лесен начин, лични заеми, кола заеми, ипотечни кредити, Студентски кредити, бизнес кредити, инвестиционни кредити, дълг консолидация и много повече.Са били отхвърлени от банки и други финансови институции?Имате ли нужда от консолидация заем или ипотека? Не изглеждат повече като ние сме тук, за да направи всичките си финансови проблеми е нещо от миналото.Ние да кредитира средства на лица и фирми, които се нуждаят от финансова помощ в размер на 2 %.Няма осигурителен номер се изисква и не кредитна проверка изисква, 100 % гарантирана.Искам да използвам тази среда да ви информирам, че ние предлагаме надеждни и поддържащо помощ и ние ще се радваме да ви предложим един заем.След това ни изпратете имейл на: (anitagerardloanfirm@gmail.com) да кандидатстват за заем

  3. Ей, ама, като вземете да се надпреварват тия журналя да пишат глупости чак да ти домъчнее за простотията им. Абе той човечеца едвам дишаше. Вие го изкарахте….какво ли не. Той си беше касичка на определена група. С него си печелеха кинти, като му преписват разни неща.

  4. Steven Hawkins ,govoreshe’ chrez kompyuterno ustroystvo, sozdadeno lichno za nego ot Izraelski ucheni, kogato Izraelski fizici go pokaniha neotdavna na nauchna konferencia vo Jerusalem otkaza pod predlog na , loshite evrei i dobrite palestinci’.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.