Вселената осиротя без Стивън Хокинг

Великият учен премина “отвъд хоризонта на събитията”

Преди четири години излезе филм за живота му

18-2Стивън Хокинг - най-прославеният учен на нашето време - почина на 76-годишна възраст в дома си в Кеймбридж, съобщи семейството му, цитирано от британските медии. Легендарният астрофизик и автор оставя трайна след в научния и културен пезайж на Запада (и отвъд) със своите теории за организацията на Вселената, естеството на времето и загадката на черните дупки.

“Ние сме дълбоко опечалени и натъжени, че нашият възлюбен баща почина днес. Той беше велик учен и изключителен човек, чиято работа и наследство ще живеят в продължение на много години. Неговата смелост и упоритост, неговият хумор вдъхновяваха хората по целия свят”, се казва в изявление на близките му.

Хокинг бе смятан от някои за най-влиятелния учен след Айнщайн и най-ярката звезда в съвременната астрофизика. Той постига световни успехи в областта на астрофизиката докато е почти напълно парализиран от коварна болест на моторните неврони. Въпреки тежката си съдба, тоя покори върха на науката и плени света със своето великолепно писане и чувство за хумор. Преди четири години се появи и филма за живота на гения, озаглавен “Теорията на всичко”, който беше своеобразно любовно писмо към неговото дело и приноса му към прогреса на човечеството.

18_100Хокинг е сред учените, повлияли най-много на съвременното разбиране за Вселената с работата си върху черните дупки и с научнопопулярни произведения като “Кратка история на времето”, продадена в над 10 милиона копия. Книгата описва на разбираем език структурата, произхода и развитието на Вселената, разглежда явления като Големия взрив и основите на квантовата механика. В интервюта и публикации той е заявявал, че уврежденията му не са били значим проблем в работата му в теоретичната физика, а дори в известен смисъл са му “помогнали”.Още на 17 г., Хокинг получава място в Оксфорд. Близо 11 г. по-късно идва и големият пробив в изследването на черните дупки в изследванията му заедно с Роджър Пенроуз, когато двамата прилагат математиката на черните дупки към цялата Вселена. Те създават и теоремата на Хокинг-Пенроуз за ранното развитие на Вселената след Големия взрив и експоненциалното й разширяване след състояние на много по-висока температура и плътност.

Четири години по-късно предложението му, че черните дупки излъчват топлина, преди да изчезнат, доведе до множество дебати в съвременната наука за Космоса. С годините той разработи и други теории за тях, включително в последните години - че те може да водят към други вселени.

През 1965 г. се жени за младежката си любов Джейн Уайлд, въпреки че диагнозата вече му е поставена. Бракът им продължава 26 години. През 1995 г. сключва втория си брак - с Илейн Мейсън, сестрата, която тогава се грижи за него - и двамата остават заедно в продължение на 11 години.

Той бе известен със своите цитати, сред които: “Моите очаквания бяха сведени до нула, когато бях на 21 г. Всичко от тогава досега е бонус”, “Едно от основните правила на Вселената е, че нищо не е перфектно. Перфектното просто не съществува. Без неперфектното нито вие, нито аз щяхме да съществуваме”, “Гледайте нагоре към звездите, а не долу в краката си. Опитвайте се да осмисляте това, което виждате и се чудете защо съществува Вселената. Бъдете любопитни.”

Коментари

Задължително поле