С 16 гласа "за" срещу 4 "против": ВСС отстрани главния прокурор Иван Гешев

Снимка: Булфото

С 16 гласа "за" срещу 4 "против" Пленумът на Висшия съдебен съвет реши да предложи на президента предсрочно отстраняване на Иван Гешев от длъжността главен прокурор с мотив уронване престижа на съдебната власт.

Решението беше взето след 14-часово заседание в четвъртък и още 9 часа обсъждания днес. Искането беше внесено от четирима членове на прокурорската колегия по повод репликата на Гешев "политически боклук" по адрес на депутати.

Предложението ще бъде изпратено веднага на президента за издаване на указ, съобщи правосъдният министър Атанас Славов. То ще влезе в сила след издаването на указ.

Иван Гешев не присъстваше в залата по време на гласуването. Той напусна заседанието в 12 ч. за планирано пътуване за изслушване в Европейския парламент в Страсбург.

Официалното съобщение за решението на ВСС:

Пленумът на Висшия съдебен съвет с 16 гласа „За“ и 4 гласа „Против“ установи на основание чл. 175, ал. 5, във връзка с чл. 173, ал. 3 от Закона за съдебната власт, основания за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор на Република България“ по чл. 129, ал. 3, т. 5, предложение последно от Конституцията на Република България – поради действия, които накърняват престижа на съдебната власт, посочени в предложение с вх. № ВСС–7296 от 22.05.2023 г. от четирима членове на Прокурорската колегия на ВСС. Пленумът на ВСС предлага на президента на Република България предсрочното освобождаване на г-н Гешев от длъжността.

Предложението ще бъде изпратено незабавно на държавния глава, а като мотиви ще бъдат приложени изказаните съображения от членовете на Пленума на ВСС. Мнозинството от тях се обединиха около становището, че са нарушени принципите за „Вежливост и толерантност“ и за „Почтеност и благоприличие“ от Кодекса за етично поведение на българските магистрати с отправения на пресконференция, проведена на 15.05.2023 г. в Съдебната палата, в реално време по медиите израз „политически боклук“ към представителите на законодателната власт.

Решението бе прието в отсъствието на главния прокурор Иван Гешев, поради служебната му ангажираност, както и на упълномощения от него защитник.

Предложението бе разгледано по същество, като бяха изложени фактически и правни съображения и аргументи за наличие или отсъствие на релевантни обстоятелства.

В първата част на заседанието днес, в присъствието на г-н Гешев, Пленумът на ВСС изслуша последния призован свидетел и отхвърли допълнително направените доказателствени искания.

Заседанието на Пленума на ВСС бе излъчено в реално време чрез интернет сайта на ВСС, в раздел „Онлайн“, както и на живо по БНТ 2 и на сайта на bnt.bg.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право