Всяка десета фирма търси хора

6% от фирмите предвиждат да съкращават персонал.

Най-много работници нужни в сектор „Минно дело”

Най-силен пазар се очаква във Варна

Всяка десета фирма търси работници и ще назначава нови хора през първите три месеца на 2020 г. Това показва Обзорното изследване на ManpowerGroup за заетостта.

6 на сто от компаниите предвиждат да намалят служителите, а 82 процента не очакват промяна.

„Настроенията на работодателите на пазара на труда в България остават оптимистични и компаниите във всички индустрии и региони планират по-скоро да увеличат, отколкото да намалят нивата на заетост,” коментира данните Александър Хангимана, управляващ директор на компанията за Балканите.

Фирмите във всички 10 индустриални сектора очакват да увеличат работната сила в периода януари-март. Най-силно темпо на наемане се предвижда в сектор „Минно дело”. Стабилно увеличение на заетостта се очаква и в сектор „Строителство, „Производство” и „Транспорт, складове и комуникации“.

По-умерени са очакванията на работодателите от сектор „Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги“ и „Публичен и социален сектор”.

По региони най-силен пазар на труда се очаква във Варна. По-скромно увеличение на броя на служителите ще има в Пловдив и София, а в Русе отчитат най-слабите намерения за наемане.

Коментари

Задължително поле