Втора къща паметник на културата се самосрути в Карлово през 2017-а

Втора къща паметник на културата на улица "Васил Левски" в Карлово се срути сама през 2017 г., като новият случай е от събота по обяд. Необитаемата къща е частна собственост на Николай и Пенка Барекови, които обаче години наред не могат да заделят средства от мижавите си пенсии за ремонт на паянтовата двуетажна сграда, строена в средата на 19-и век. Тя се намира на ул. "Васил Левски" и е съседна на Бухаловия хан и къщата на книжовника Райно Попович, които са част от архитектурния резерват "Старинно Карлово".

От няколко месеца тротоарът пред къщата е отцепен с червени ленти, но под напора на проливния дъжд в събота рухнали покривът, вътрешна стена и част от стълбището между първия и втория етаж. По чудо се разминало без пострадали, макар че срутването станало на метри от преминаваща група японски туристи. От Община Карлово вдигат ръце, че възрожденската къща е частен имот.

Собствениците й пък твърдят, че направили куп опити да я дарят, но нямало желаещи. Последният получен отказ бил от белгийската меценатка Вероник Стеено, която организира местния конкурс за оперно пеене.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България