Вук Йеремич: Вучич води тайни преговори с Косово

Вук Йеремич

Бившият сръбски министър на външните работи Вук Йеремич заяви, че резидентът Александър Вучич води тайни преговори с президента и премиера на Косово - Хашим Тачи и Рамуш Харадинай.

„Тъй като срокът за разрешаване на косовския въпрос изтича в началото на лятото, Вучич сега се нуждае от всичко, което да използва като „смокинова клонка“. Миналия вторник той беше в Париж на тайна вечеря с Хашим Тачи, а в понеделник тайно отпътува за Ню Йорк, за което сръбската общественост не е информирана. Той също така води преговори с Харадинай чрез близък посредник от обкръжението му ", заяви Йеремич пред сръбската телевизия „Фейс“, пише македонският информационен сайт Mkd.mk.

Бившият външен министър на Сърбия, обясни, че Вучич е предложил на Запада "гениална идея" за обмен на южната част на Сърбия за Северно Косово, но тя е била отхвърлена, тъй като отдавна е обещал подписване всеобхватно споразумение между Белград и Прищина, което ще позволи на Косово да се присъедини към ООН.

Той добави още, че Вучич, Тачи и Харадинай заедно забавят решението за Косово. "Когато разрешат проблема с Косово, те вече няма да бъдат необходими на Запада и се опасяват, че много скоро след това няма да са на свобода. В момента международната общност са й изгодни хора с багаж, като Тачи, Вучич и Харадинай ", увери Йеремич.

Той посочи, че при такива обстоятелства Вучич панически се опитва да достигне до, „каквото и да било" всеобхватно споразумение, тъй като от шест години "търгува със сръбските интереси в Косово, за да укрепи своята брутална диктаторска власт" и изпълнява абсолютно всичко, което е било поискано от него, без условия и без албанската страна да изпълни договореното.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа