Във френския ски курорт Вал д'Изер без лифтове и заведения (ВИДЕО)

Завръщането от Шанхай на един френски шеф готвач и ресторантьор

Автор и монтаж: Ирина Шуликова-Костадинов

Кадри: Димитър Костадинов, Ирина Шуликова-Костадинов

Срещата ни е с френски шеф готвач, който започва своята кариерата като кулинар преди двадесет години в Париж. Там той участва в отварянето на няколко ресторанта. Следва предизвикателството да замине в Шанхай, където кариерата му продължава своето развитие и не след дълго Филип започва участието си в известен френски ресторант, близо до крайбрежието на Шанхай.

След като Китай се превърна в първата засегната от COVID-19 държава в света, мерките, които държавата взема за борба с епидемията, са драстични. Ресторантьорският сектор е един от най-засегнатите. Пътуванията в чужбина са невъзможни за хората в Китай и включително за Филип. Няколко месеца след избухването на пандемията шеф готвачът взема решение да се върне във Франция, за да отвори ресторант в Дювил.

Срещата ни с Филип е във Вал д'Изер - един от най-популярните ски курорти във Френските Алпи. Тази година за пръв път, откакто той познава мястото, ски лифтовете не работят. Промените от настъпването на пандемията са много и въпросът по какъв начин съоръженията могат да бъдат заменени, предизвиква въображението на всички посетители.

Във Франция ресторантите, баровете и нощните заведения са затворени от октомври миналата година и няма да отворят врати поне до април месец. Ски курортите също са изключително ограничени от рестрикциите в държавата. Секторът на туризма и ресторантьорството в цяла Европа е изправен пред едно от най-големите предизвикателства в историята си от последните десетилетия, а разликите за отделните държави от ЕС са в размерите на обезщетение за собствениците.

Вижте във видеото опита на ресторантьор, който се сблъсква очи в очи с пандемията в две от най-силно засегнатите държави в света - Китай и Франция. Един разказ за завръщането в родината, в любимата ски станция, където нищо не е вече както преди - ски лифтовете не работят и няма чужденци.

Филип купува тази година ресторант в Дювил, Франция след продажбата на бистрото си Лю Салея (Le Saleya) в Шанхай. За да отвори врати новото заведение, са необходими около три месеца ремонт и ако всичко върви по план, юли месец 2021 г., ресторантът на френското крайбрежие би трябвало да посреща клиенти. Естествено, едно от задължителните условия е държавата да позволи на ресторантьорския бранш да започнат работа. Тъй като заведението на Филип е ново и няма регистрирана дейност за периода преди настъпването на кризата, той не получава никакви помощи и финансира инвестицията си без съдействие от страна на фонда за солидарност.

От декември 2020 г. Министерството на финансите във Франция преразгледа размера на помощите за заведенията. Що се отнася до секторите, подлежащи на забрана за публичен достъп като ресторанти, барове, нощни клубове, спортни зали, независимо от техния размер, за месец декември те ще могат да се възползват от помощ, която достига до 10 000 евро или от компенсация в размер от 20% от месечния оборот, но с лимит до 200 000 евро. Оборотният показател, използван за изчисляване на помощта, може да бъде общият оборот за 2019 г. или средният месечен оборот през 2019 г.

В последните дни във Франция времето е много хубаво за месец февруари и за хората става все по-трудно да стоят по домовете си и да се съобразяват с вечерния час в 18:00ч. Също така, редица заведения отварят врати, за да предлагат на клиентите си напитки и храни за вкъщи. В началото на февруари месец финансовият министър на Франция Бруно Люмер предупреди, че заведенията, които започват работа, ще бъдат лишени от помощи. Рестрикцията е фиксирана за един месец, но при повторно нарушение достъпът на заведението-нарушител може да бъде прекратен напълно. Министърът направи това изявление, след като собственик на ресторант от Дуб, Франция, отправи апел към заведенията да отворят врати в началото на февруари.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи