Външният министър на Йемен: Западът от години пренебрегва предупрежденията ни за хусите

През последните години САЩ и ЕС бяха толкова решени да ухажват Иран за ядрена сделка, че пренебрегнаха многократните предупреждения за рисковете, които подкрепяните от Техеран бунтовници хуси представляват за глобалната сигурност, заяви йеменският външен министър в интервю за "Политико".

Ахмад Ауад бин Мубарак, бивш посланик на Йемен в САЩ, който представлява международно признатото правителство, базирано в пристанищния град Аден, се оплака, че от години са били налице предупреждения, че Иран изгражда все по-опасна марионетна сила, оборудвана с дронове и балистични ракети. И отбелязва, че проблемът с хусите е оглавил дневния ред, едва ред след избухването на конфликта в Газа през октомври. Тогава хусите показаха, че са способни да изстрелват балистични ракети към Израел и нарушиха функционирането на търговските мрежи с нападения срещу корабоплаването в Червено море.

"Отдавна говорим за това", каза Бин Мубарак по време на посещение в Брюксел. "Бил съм тук три пъти досега и винаги сме казвали, че ако не реагираме хусите никога няма да спрат. Хусите имат идеология, имат проект. Иран има проект в региона и за съжаление другите не реагират".

Йеменският първи дипломат изрази разочарованието си от това, че ЕС и САЩ години наред са влагали дипломатическата си енергия в ухажването на Техеран за ядрена сделка, вместо да оказват по-голям натиск върху Ислямската република да спре да подкрепя съюзниците си хуси, които се опитват да наложат това, което той определи като "теократична, тоталитарна" полицейска държава.  

В интервюто си Бин Мубарак отбеляза, че международният импулс за действие – който включваше американски и британски удари по цели на хусите – не се е появил накрая "заради това, което хусите са причинили на йеменците. Те убиха хиляди йеменци. Не (беше) заради зверствата, които извършиха, заради изнасилването на жени... затварянето на жени... Никой не обръща внимание на това."   

Той обясни, че западната дипломация по отношение на Иран е трябвало да се съсредоточи върху три елемента: ядрената програма, подкрепата на Техеран за регионални негови марионетки и програмата му за балистични ракети. Фиксирането върху първия от тях, в ущърб на другите два, означава, че сега Западът е изправен в Йемен пред противник , който е много добре въоръжен от Иран, посочва Бин Мубарак.

"В Европейския съюз се заговори за първи път  за [иранските] безпилотни летателни апарати "Шахед", след като те бяха използвани в Украйна. Но преди това, в продължение на години, казвахме, че Иран снабдява хусите и безпилотните самолети атакуват йеменския народ. Никой не вярваше [в това]", продължава йеменският външен министър и добавя, че ударите на хусите с дронове са спрели износа на йеменски петрол през октомври 2022 г.    

Бин Мубарак заяви, че "няма съмнение", че Иран сега увеличава влиянието си в конфликта в Йемен и подчерта, че членове на елитните сили Кудс на Революционната гвардия са били разположени на йеменското крайбрежие.

Тази военна операция на Революционната гвардия – в сътрудничество със съюзниците  хуси – е от решаващо значение, тъй като означава, че Иран вече може да представлява заплаха за две от най-важните търговски точки на света. Иран се намира на Ормузкия проток, през който преминават 40 % от доставките на петрол, а кампанията на йеменските му съюзници означава, че сега може да застраши и Баб ел Мандеб, който свързва Индийския океан с Червено море и Суецкия канал.

Макар че по-голямата част от международното внимание е насочена към атаките на хусите срещу Израел и корабоплаването в Червено море, министърът също така подчерта, че бунтовниците увеличават атаките си и в Йемен и предприемат големи нападения срещу правителствените сили в района на град Байхан.

Бин Мубарак подчерта необходимостта от директна подкрепа от западните страни за йеменските сили, особено за бреговата охрана.

Прехващането на контрабандни ирански оръжейни пратки е ключова част от военните усилия, посочи още той.

Йеменците, които се бият с хусите, отдавна са подкрепяни от Саудитска Арабия в това, което широко се разглежда като марионетен конфликт между Рияд и Техеран, двете водещи сили в района на Залива.  

Бин Мубарак подчерта, че военните действия срещу бунтовниците могат да бъдат само първа стъпка и че крайната цел трябва да бъде да бъдат накарани хусите да се върнат на масата за преговори за мир, въпреки че теологичното им чувство за превъзходство затруднява това.  

"Хусите вярват, че имат божествено право върху Йемен, че имат превъзходство. Това е проблем... Те не могат да твърдят, че са единственият представител на йеменците", каза той. "Хусите никога не идват на масата за преговори без да им е оказан натиск и това се е случвало много пъти".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток