Външно министерство предупреди българите в чужбина за опасна болест

Снимка: Архив

На 8 септември т.г. в Сеул бе диагностициран първият случай на „Близкоизточен респираторен синдром (MERS)“ в Република Корея за последните три години.

Властите в Република Корея декларираха, че са взели необходимите предпазни мерки и няма опасност от разпространение на вируса, съобщават от Министерство на външните работи.

MERS е вирусна респираторна болест със смъртност от 20-46%. Тя се дължи на нов коронавирус, пренасян от камили и може да се разпространи, когато някой е в тесен контакт със заразен за продължителен период от време. MERS е твърде нова човешка болест, с много висока смъртност. Инкубационният период е от 2 до 14 дни и се характеризира с треска при температура от 38 градуса, кашлица, недостиг на въздух и диария. Южна Корея бе засегната от епидемия на болестта през летните месеци на 2015 г., в резултат на която имаше 38 смъртни случая и 186 заразени.

Министерство на външните работи препоръчва на българските граждани при необходимост от актуална информация за болестта MERS /на английски език/ да посетят следния линк на интернет-страницата на Korea Centers for Disease Control and Prevention.

Коментари

Задължително поле