Вътрешният министър закри кризисния щаб, обяви пожара над дефилето за овладян

„Огнищата в Кресненското дефиле са локализирани, ограничени и овладени, затова закривам Кризисния щаб. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев във връзка с пожара в Кресненското дефиле на поредния брифинг на терен.

"Преди 6 дни по заповед на премиера беше активиран Националният план при бедствия в частта заплаха от голям пожар. Създаден бе бързо Национален кризисен щаб, заповедта вече е изпълнена, каза министър Радев.

Валентин Радев пожар Кресненско дефиле

Вътрешният министър обобщи, че   средно на ден в гасенето са се включвали по 500 пожарникари, сред които доброволците от Министерство на отбраната и Агенцията по горите, участвали са 70 единици техника, два  военни вертолети и още един от частна фирма.

Министър Радев обяви още,че хората вече може да се завърнат по домовете си. Все пак полицията ще остане. Ток има навсякъде,  включително в тунела. Няма проблем с далекопроводите“, каза министърът.

Той предупреди хората да внимават с варенето на компотите, както и шофьорите да не хвърлят фасове от прозорците на колите си.

Продължават разпитите на хората за пожара в Кресненското дефиле, все някой ще е видял как е тръгнал огънят.

Валентин Радев пожар Кресненско дефиле

Продължават следствените действия. Загубите бяха много големи, тепърва ще ги остойностяваме. Важно е да знаем кой е в основата.

Сутринта гледах по телевизията екозащитници. Досега не си позволявах да говоря по темата. Никой не дойде да ни помогне от тях. Беше добре да бъдат тук, да ни посъветват къде има лешояди, къде да заграждаме огньовете повече. Това е личната ми забележка като ръководител на МВР, коментира  министър Радев и благодари лично  на доброволците, които са се включили в гасенето на пожара.

Навсякъде по периметъра на пожара в Кресненското дефиле е спокойно, но пожарът не е погасен. Това каза по време на брифинг директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Няма никакво пламъчно горене. Единични са огнищата, които продължават да тлеят. Но не са опасни, един хеликоптер ще остане дежурен в Симитли. Пожарникарите остават на място.Ще останем още няколко дни да наблюдаваме внимателно, за да не допуснем  ново възобновяване, каза още  гл. комисар Николов.

Така на шестия ден стихията е овладяна. Припомняме,че на 24 август пламна огромен пожар в дефилето, който обхвана над 17 хиляди дка треви и гора. Щетите до момента се изчисляват за над 15 милиона лева. Според горските ще трябват поне 50 години да се възстанови изгорялата гора. Истинска екологична катастрофа предизвика пожара над дефилето.След него остана само черно-бял пейзаж. Важното е,че не бе допуснато да изгори имуществото и домовете на хората, не се допуснаха ранени или жертви. В статистиката влязоха 7 изгорели къщи, които обаче са каменни и според пожарникарите може да се възстановят.

Коментари

Задължително поле