Вътрешният министър: Чумата е страшна, притесних от това, което чух

Снимка: Архив

Трябва да има евтаназия, тези животни трябва да бъдат убити. Ако това не стане, опасностите са много големи, никого не плаша. Всички действия на шефа на БАБХ са правилни. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев по БТВ, по повод плъзналата зараза с чума по животните в Ямболско.

Той допълни, че е помолил нещата, които са чули днес по време на продължилото два часа заседание на оперативния щаб, да бъдат разказани на председателите на парламентарните групи утре.

Нека народните представители да чуят какви са опасностите и някой да понесе отговорността, каза Радев.

"Аз лично се притесних от това, което чух. Тази зараза няма инкубационен период. Животното започва да се заваля и да умира. Вече има три смъртни случая, докладва областният управител в Ямбол. Това ли трябва да чакаме – да започнат да падат животните. Те през това време ще са направили зараза", допълни министърът на вътрешните работи.

По думите му, парите на хората ще бъдат изплатени веднага на пазарна равностойност и никой няма да загуби нищо.

Вътрешният министър каза още, че ние сме първата държава в Европа, където влиза такава чума по дребните преживни животни – кози и овце. Предполага се, че е тръгнала от Турция, но тепърва ще се изследва как е минала.

Доказано е, че има такава зараза, изпратени са проби във Франция, оттам са потвърдили и ние действаме. Вече са взети мерки и гражданите ще ги усетят още днес:

„Проверки на всички автомобили, меса, които возят, има ли свинско вътре… всичко се събира по границата и се хвърля в едни специални места, в хладилници, след това се изгаря или се заравя. Това го правим веднага”.

Ще има също строги проверки по граничните пунктове, фериботите, навсякъде, където може да мине нещо с някаква храна. Има специална препоръка към МРРБ веднага да започват да чистят ежедневно, 10-километровата зона до границата, обясни Радев.

Министърът беше категоричен, че не иска да застават полицаи срещу хора, които не разбират за какво става дума.

Той категорично отрече "полицията да е влачила хората", както отхвърли твърденията на лидера на БСП Корнелия Нинова.

Във връзка с нареждането да се ограничи събирането на хора в района, Валентин Радев поясни, че това се налага, защото с обувките и с дрехите си хората разнасят заразата към другите животни.

На финала той каза, че хората, които не искат пари, може да получат животни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България